"Hosté do domu" v první polovině srpna

14. srpen 2009

S hosty Českého rozhlasu 2 - Praha jsme tentokrát "cestovali v čase". Do pohádkových časů králů, draků a princezen jsme zavítali v doprovodu režiséra Zdeňka Trošky. Minulost, přítomnost a budoucnost rozhlasového vydavatelství Radioservis nám přiblížila jeho ředitelka Kateřina Konopásková. Zkamenělým karbonským pralesem jsme putovali s paleobotanikem Stanislavem Opluštilem. Oběma světovými válkami nás bezpečně provedl historik Eduard Stehlík. Do "horké" kurdské současnosti nás uvedl Rašíd Chalil. Více se dozvíte uvnitř článku (audio záznamy pořadů najdete: ZDE).

Ve čtvrtek se Jan Křelina vypravil "na plac" v jedné pražské nemocnici, kde ožilo městečko filmařů. Velel jim režisér Zdeněk Troška, který zde natáčel scény pro svůj nový film "Doktor od jezera hrochů". Jeho mediálním partnerem je ČRo 2 - Praha. Scénář, podle předlohy Jana Švandrlíka, vypráví o mladém lékaři, kterého se manželka a tchyně snaží dotlačit k úspěšné kariéře a obstarají mu "rádoby" lukrativní místo v Africe. Kniha srší humorem a, jak poznamenal Zdeněk Troška, typickým "čecháčkovstvím". Část scén se bude točit v Africe u Jezera hrochů, které prý skutečně existuje a opravdu se do něj chodí koupat hroši. Pokud vás zajímají historky z natáčení, poslechněte si záznam rozhovoru. Zdeněk Troška je známým scénáristou a režisérem, který natočil mnoho divácky úspěšných filmů a pohádek, jak např. O princezně Jasněnce a létajícím ševci, Princezna ze mlejna, Z pekla štěstí, Nejkrásnější hádanka a trilogii Kameňák, Kameňák 2 a Kameňák 3. Na českých i slovenských scénách se věnuje také režii oper.

Logo

Pavel Kudrna přivítal ve středu ředitelku vydavatelství Radioservis Kateřinu Konopáskovou, která v této instituci začínala doslova od píky. Přes sekretářku a tajemnici se vypracovala až do vedení společnosti. Jak prohlásila, není nic lepšího, než jít zespoda nahoru a poznávat práci nejprve z "dolních pater". Na řadu přišly vzpomínky na studia na Fakultě sociálních věd a také na český jazyk. Znalost gramatiky a slovní stylistiky v současné době upadá, postěžovala si Kateřina Konopásková. Pro nové adepty na práci v redakci Radioservisu je prý často velkým problémem napsat souvislou větu. A to prý i v případě, že se jedná o středoškoláky. Tento fenomén přičítá psaní stručných SMS zpráv, kterému holdují dnešní mladí. Dala nám také nahlédnout pod pokličku výroby zajímavých zvukových nosičů a prozradila, co nového chystá pro posluchače.

Logo

Do zkamenělého karbonského pralesa nás v úterý zavedl paleobotanik Stanislav Opluštil z Přírodovědecké fakulty UK v Praze. O prehistorii a zkameněliny se začal zajímat díky filmu Karla Zemana "Cesta do pravěku". Prý ho tak uchvátil, že o jeho budoucí profesi bylo tímto rozhodnuto. A nelituje. Práce paleobotanika je prý velmi zajímavá a skoro detektivní. Příkladem může být lokalita Ovčín, severně od Rokycan, kde S.Opluštil v těchto dnech studuje, spolu s dalšími vědci z různých zemí, karbonský prales. Ten je starý asi 300 miliónů let a je typem tropického pralesa z období karbonu, tedy období mladších prvohor. Vědci zde našli krásně zachované kapradiny a přesličky. Jedná se prý o lokalitu ve světě velmi ojedinělou, srovnatelnou s Pompejemi, dodal v rozhovoru se Zuzanou Vojtíškovou.

Logo

V pátek přišel do studia historik a spisovatel Eduard Stehlík z Vojenského historického ústavu. Specializuje se na novodobé vojenské dějiny Československa a České republiky. S čestným občanem Lidic a autorem a spoluautorem desítek monografií a odborných článků jsme si m.j. připomněli některé významné okamžiky našich moderních dějin a zavzpomínali na mezinárodně úspěšnou výstavu "Atentát - Operace Anthropoid 1941-1942". Rozebíral se Zitou Senkovou i úroveň výuky historie na našich školách. E.Stehlík se specializuje na nejnovější vojenské dějiny Československa a České republiky - zejména na období 1914-1956. V letech 1998-2003 působil také jako vysokoškolský pedagog na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy a v přednáškách se věnoval např. dějinám mezinárodních vztahů, válkám a ozbrojeným konfliktům po roce 1945 a mezinárodnímu terorismu.

Logo

Zástupce Kurdského občanského sdružení v ČR Rašíd Chalil byl hostem Jana Křeliny v pondělí. Hovořil o svém nelehkém životě a o tom, jak mu změnilo život studium na české vysoké škole. Zamýšlel se nad otázkou, proč nemá tento více než třicetimilionový národ svůj stát. Rašíd Chalil se angažuje v Kurdském občanském sdružení a pozval posluchače na tradiční oslavu kurdského Nového roku, která se koná každého 21. března v Praze. Jak řekl, představuje jedinečnou příležitostí pro ty, kteří se chtějí seznámit s kurdskou kulturou.

Logo


Napište nám, jestli se vám naše celotýdenní vysílání líbilo. Určitě nás zajímají vaše názory ... můžete použít internetovou diskusi hned pod tímto článkem nebo náš e-mail: praha@rozhlas.cz.
Děkujeme.



V týdnu od 17. do 21. srpna chystáme pro posluchače týden plný hostů, jejichž profese je spojena s fotografováním. Ostatně posuďte sami podle anoncí na připravované pořady 34. týdne:
Host do domu - 17.8.
Host do domu - 18.8.
Host do domu - 19.8.
Host do domu - 21.8.

autor: eh
Spustit audio