Horolezkyně Klára Kolouchová je na křižovatce. „Syn plakal, ptal se: Mami, ty už nikam nepolezeš, viď?“

18. listopad 2022

Je horolezkyní, která napsala knihu o svých zážitcích s názvem Nahoře fouká. Říká, že hory dávají i berou. „A pořád dokážou překvapit,“ ujišťuje první Češka, která zdolala tři nejvyšší vrcholy světa. Mohou být hory a nebezpečí návykové? Lze najít rovnováhu mezi horami a normálním životem? Proč jsou nejhorší dny před tím, než někam vyrazí? Existuje pro horolezce věková hranice? Lezou po horách i její děti?

Za poslední dva roky prý prožila v Himalájích spoustu nepříjemného. „Bylo toho tolik, že si teď kladu otázku, co dál. Jestli další kopec a do jaké míry mi to za to stojí. Je to i o životních prioritách: rodina, děti. Možná jsem dospěla na křižovatku,“ připouští.

Klára Kolouchová

Co bude dál? Sama neví. „Letos v létě nás v Chorvatsku pozvali na festival, kde se promítal můj film K2 vlastní cestou. V první řadě seděl můj osmiletý syn a ani nedutal. Když to skončilo, tak se rozplakal, objal mě a zeptal se: Mami, ty už nikam nepolezeš, viď? Jako s mámou to se mnou zamávalo,“ přiznává.

Klára Kolouchová přirovnává hory k miminku. „Přivedete ho na svět a není to procházka růžovým sadem. Musíte si to prožít, odplakat a pak přijde to krásné. Čas je milosrdný. Na to špatné zapomínáme a máme tendenci si pamatovat jen to hezké,“ uzavírá horolezkyně.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.