Hlasování o Cenu Ď posluchačů Dvojky 2016 skončilo

13. červen 2016

Cena Ď se v krajských městech uděluje už 16 rok lidem, kteří nezištně pomáhají, ale moc o tom nemluví. Posluchači Českého rozhlasu Dvojky tradičně vybírají absolutního vítěze.

Hlasovat mohli posluchači ve webové anketě od pondělí 13. června 6:00 do středy 22. června 2016 do 12:00. Do ankety přišlo celkem 4025 hlasů. Konečné výsledky ukazuje obrázek níže (pod ním najdete profily jednotlivých vítězů krajských kol). Vyhlášení vítězů proběhne v pátek 24. června od 14:30 na Nové scéně Národního divadla.

Cena Ď posluchačů Dvojky 2016

1. Jihočeský kraj: Bc. Jitka Chánová a Ing. Zdena Chmelová

Nominoval je Domov pro seniory Máj, České Budějovice: „Za podporu a pomoc při organizování práce dobrovolníků v našem zařízení.“ Dobrovolníci z ADRA tráví s klienty stovky hodin ročně. Návštěv si klienti cení. Domov vnímá práci dobrovolníků jako nedílnou součást služeb Domova.

2. Jihomoravský kraj: Michael Svoboda

Osm let pracuje jako dobrovolník v Centru Kociánka a 15 let v integračních programech. Volný čas věnuje dětem (hlavně postiženým). Založil hudební skupinu nebo taneční kroužek, který vedou romské děti z diagnostických ústavů. Umožňuje setkání zdravých a postižených dětí.

3. Karlovarský kraj: Občanské sdružení Střípky

Na Sokolovsku funguje od roku 2003. Motivuje občany k dobrovolnické činnosti, získané dobrovolníky vyškoluje a dále koordinuje při jejich dobrovolných aktivitách. Činnost zaměřuje hlavně na nemocnice, LDN a sociální zařízení poskytující pobytové služby. Pořádá jednorázové akce, canisterapii.

4. Královéhradecký kraj: Lenka Strobachová

Nominoval ji Domov U Biřičky, kde 1x týdně bez nároku na finanční ohodnocení provádí canisterapii se svojí fenkou Amálkou. „Snaží se rozdávat radost klientům, kteří jsou upoutání na lůžko, ale i mobilním klientům.“

5. Liberecký kraj: Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí v ČR, z.s., klub Liberec

Nominováni byli „za dlouholetou činnost, odhodlání a členů, kteří jako dobrovolníci aktivně pomáhají zdravotně znevýhodněným dětem a mladým lidem.“ Asociace pořádá zájmové kroužky, workshopy, tábory, rehabilitační pobyty nebo poznávací výlety.

6. Moravskoslezský kraj: Věra Böhmová

Nominoval ji Dům seniorů Pohoda (Orlová-Lutyně), kam pravidelně 1x týdně už 8 let dochází (i když je sama starší seniorka). Bezplatně se seniory cvičí, hovoří, prostřednictvím donášky tiskovin jim zprostředkovává všeobecný rozhled. Je zařazena v programu ADRA a taky sama aktivně vyhledává další dobrovolníky.

7. Olomoucký kraj: Miloš Machů (zástupce Ultras 1919)

SK Sigma Olomouc je dlouhodobým podporovatelem Dobrého místa pro život. Její mladí fotbaloví fanoušci pro prvňáčka Vildu s handicapem vybrali na celostadionové sbírce desítky tisíc. Od té doby vždy na prvním jarním a posledním podzimním zápase uspořádají podobnou sbírku ve prospěch nějakého dítěte.

8. Pardubický kraj: Místní skupina Českého červeného kříže Jablonné nad Orlicí

Dlouhodobě (25 let) spolupracují s Dětským domovem Čermná. Ženy z ČČK připravují pro děti balíčky na Velikonoce, Vánoce, 1x ročně pro ně také připraví program, uspořádají dětský den, připraví pohoštění. Na oplátku děti tetám předají drobné dárky a přáníčka.

9. Plzeňský kraj: Ivan Korec, Zálužský sbor

Paní Korcová pravidelně během předvánoční dovolené peče desítky vánoček, které prodává na benefičním večeru. Výtěžek věnuje Nadaci pro transplantace kostní dřeně. Pan Korec a paní starostka Povolná mají hlavní podíl na přípravě benefičního večera – vánočního zpívání, který se zaměřuje i na záchranu historických památek.

10. Region hl. m. Prahy: The Prague British School

Škola od roku 2009 finančně (sbírky mezi rodiči) podporuje FOD Klokánek. A systematicky učí žáky sociálnímu cítění a empatii. Děti z Klokánku se účastní akcí školy, studenti 3. ročníku naopak 1x týdně na 2 h navštěvují Klokánek: doučují děti a část společně tráveného času věnují i hrám a vzájemnému poznávání. Žáci školy zajišťují pro děti z Klokánku i vánoční dárky podle jejich přání.

11. Středočeský kraj: Bralep s.r.o.

Zaměstnanci firmy nakoupili 95 klientům Domova Velvary vánoční dárky dle jejich přání v hodnotě 300 Kč a dárky osobně předali. Klientům udělal radost už samotný zájem a kontakt. Protože ne každý má blízké. Podobnou akci firma zopakovala i před Velikonocemi.

12. Ústecký kraj: Martin Kučera a Vojta Paukner

Dva kluky v „adolescentním věku“ nominovaly Dětské domovy z Lipové u Šluknova, z Ústí nad Labem a z Hory Svaté Kateřiny za projekt Milý Ježíšku. „Projekt, který nezachraňuje svět, ale spolu s Vámi rozdává radost.“

13. Kraj Vysočina: Manželé Jarmila a Vlastimil Fraiovi

Paní Fraiová od roku 1998 připravuje pro rodiny se zdravotně postiženými dětmi mnoho akcí (sportovní, kulturní terapeutické), na které zajišťuje finanční dotaci. Díky profesi speciálního pedagoga dokáže i odborně poradit. Má dar získávat pro věc nové lidi. Zapojila i manžela, v roce 2015 získal od svého zaměstnavatele také finanční dotaci na tuto činnost.

14. Zlínský kraj: Brose CZ spol. s r. o.

Firma už pátý rok finančně podporuje Diakonii ČCE – hospic Citadela ve Valašském Meziříčí. Obyčejné poděkování za darované peníze se rychle změnilo v přátelství. Firma přichází i s nejrůznějšími dárky: třeba obrázky, které pro klienty hospice namalovaly děti zaměstnanců ve firemní školce. Děti se s klienty hospice i setkávají.

autor: Český rozhlas Dvojka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.