Hlásil se k 11 dětem. Jeho milenky nikdo nespočítal. Příběhy slavných: Marlon Brando

1. září 2017

Imaginární výpověď velkého přítele Marlona Brandona Jacka Nicholsona (Alexej Pyško) novináři (Jan Meduna).

Blízkými přáteli byli Marlon Brando a Jack Nicholson celých 33 let. Jako sousedé na Mulholland Drive v Los Angeles si prý půjčovali i milenky. Brando byl prostě správný Kmotr (taky za tu roli dostal svého druhého Oscara). Měl mužnou tvář, vypracované tělo a chování pouličního „spratka“.

Rodiče byste mu nezáviděli

Jeho rodiče byli oba alkoholici. Večer často hledával matku po hospodách nebo na policejní stanici. Na školu kašlal, flákal se na ulici, a když pak chtěl na vojenskou akademii nebo na faráře, školy o něj neměly zájem. Absolvoval herecký kurz a stal se hercem.

V roce 1950 se už připravoval na první film Muži. Nechal se na měsíc připoutat na lůžko pro paraplegiky, aby na vlastní kůži zkusil, jaké to je být ochrnutým válečným veteránem... V Hollywoodu se objevila nová hvězda. On sám ale lidi od filmu považoval za snoby a omezence. Využíval je.

Bojovník za práva indiánů

Když v 70. letech jeho kariéra skomírala, začal veřejně hájit černošská a indiánská práva. Bylo to tak překvapivé, že si na něj vzpomněli s rolí Dona Corleona v Kmotrovi. Když si pak za film měl jít pro Oscara, poslal místo sebe indiánskou ženu.

Jiná „indiánka“ ho ovlivnila na celý život. Když mu bylo 7 let, spávala s ním prý jeho tehdy 18letá chůva Emi nahá v posteli a dovolila mu si s ní „hrát“. Byla to Dánka s indonéskou krví a on si pak vybíral exotické krásky, nejlíp o pár let starší. Kolik jich bylo, asi nikdo nespočítá. Všechny prý ponižoval.

Logo

Marilyn a rodinná tragédie

Američanky ho moc nezajímaly, až na Marilyn Monroe. Vídali se až do její smrti, přestože se v té době Brando oženil a měl syna s indickou herečkou. Manželky pak měl ještě dvě a dětí snad až 15. Hlásil se ale jen k 11.

Jaký byl otec? V roce 1989 ho manželka Tarita obvinila, že zneužíval jejich dceru Cheyenne, jejíhož budoucího manžela o rok později Brandův syn Christian v hádce zastřelil. Cheyenne se oběsila, Christiana zavřeli na 10 let. Domácí tragédie vyhnala Branda znovu před kameru.

150 kg živé váhy a boj s bulimií

Ke konci života se bulvár patlal v jeho celoživotním boji s bulimií. Mnohokrát se léčil, do nemocnice se ale dostal až kvůli nemocnému srdci a obezitě. Když se totiž před slávou ukryl na vlastní ostrov Tetiaroa na Tahiti, přibral na neuvěřitelných 150 kg.

V roce 2004 měl už 80letý Brando začít točit film, kde by hrál sám sebe. Nedočkal se. Jeho tahitský dům koupil celoživotní přítel Nicholson. Zboural ho a na jeho místě nechal vysázet květiny.

autoři: lup , Jindřich Bíč
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.