Henry Ford. Průkopník motorismu a pásové výroby

Henry Ford se narodil 30. července 1863 v USA ve státě Michigan. Otec z něj chtěl mít farmáře, ale Henry zemědělství nenáviděl a proto v 16 letech odešel z domova. Lákalo ho spojení techniky a obchodu. Jeho snem bylo vytvořit levné auto pro každého. Začátky ale nebyly jednoduché. První prototyp jeho automobilu neměl zpátečku a nemohl se tak dostat z dílny, ve které vznikl. Ford proto ve vzteku sekerou vyboural ve stěně díru, aby vůz dostal ven.

Roku 1903 založil se společníky firmu Ford Motor Company, která vyráběla automobily nesoucí jeho jméno. Největším hitem byl model T, přezdívaný Plechová Lízinka. Narozdíl od srovnatelných aut v ceně 2 až 3 tisíce dolarů se Ford T prodával za 850 dolarů a stal se skutečně lidovým vozidlem.

Inspirovalo ho zpracování masa na jatkách

Nízké ceny Ford dosáhl i díky zavedení pásové výroby, ke které ho inspirovalo zpracování masa na jatkách. Zatímco ruční výroba jednoho vozu trvala dělníkům 12 a půl hodiny, na montážní lince bylo auto hotové za 1 hodinu a 33 minut.

Henry Ford také dbal o své zaměstnance, pro které zavedl sociální porogram s mnoha benefity. Jeho novátorský přístup k průmyslu měl takový vliv na obchod a ekonomiku, že se jeho nejúspěšněšjímu období říká Fordismus.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související