Hans-Jörg Schmidt: Češi budou ještě plakat, až Angela Merkelová odejde

9. listopad 2018

Německo se začíná připravovat na konec jedné éry. Angela Merkelová končí v čele CDU, ale v křesle kancléřky chce zůstat až do konce volebního období v roce 2021. Co lze očekávat od dalšího vývoje na německé politické scéně?

„Merkelová vidí, že lidé mají stále větší problém s tím, že je už tak dlouho – třináct let – kancléřkou,“ hodnotí korespondent deníku Die Welt Hans-Jörg Schmidt rozhodnutí německé politické legendy. Voliči dlouho považovali Angelu Merkelovou za záruku prosperity a stability, a to až do průlomového roku 2015, kdy musela čelit migrační krizi.

Původem německý novinář a spisovatel Hans-Jörg Schmidt její současné rozhodnutí hodnotí jako pochopitelné, ale vzhledem k neklidné mezinárodní situaci by uvítal, aby v křesle německé kancléřky vydržela opravdu až do konce funkčního období, jak přislíbila.

Předsedou se stane nejspíš Friedrich Merz

Friedrich Merz

Může fungovat model, kdy kancléř není zároveň šéfem nejsilnější vládní strany? „Záleží na tom, kdo se stane novým šéfem CDU. Ve hře jsou nejméně tři vážní kandidáti. Největší šanci má podle mého názoru Friedrich Merz,“ myslí si korespondent německého listu.

„Je velmi chytrý a energický. V žádném případě nebude moderátor jako Merkelová. Sám říká, že má hodně nápadů, co všechno dělat jinak. Během éry Angely Merkelové směřovala CDU trochu doleva, ale CDU patří do středu. A Merz říká: Musíme se tam vrátit,“ přibližuje Hans-Jörg Schmidt směr, který se dá od německých křesťanských demokratů očekávat v případě, že je povede právě Merz.

Merkelová byla v Česku vždycky oblíbená, až do roku 2015. A nevím o tom, že by některý německý předseda vlády měl takové sympatie pro Čechy jako ona. Krátkou dobu tu studovala, a dokonce ještě trochu mluví česky. Má ráda Prahu. Pan Merz sice ví, kde leží Česká republika, ale nic víc. Myslím, že Češi budou ještě plakat, až Merkelová odejde.
Hans-Jörg Schmidt

Může fungovat součinnost Merz – Merkelová?

Podle mnohých by úspěch Friedricha Merze zkomplikoval snahu Angely Merkelové udržet si post kancléřky. „Nejsem tak pesimistický. Merkelová by měla víc času na zahraniční politiku a Merz nemá důvod ji v tom kritizovat. Jeho pole bude na německé půdě,“ myslí si německý novinář. „Ale musíme počítat také s tím, že pokud se Merz stane předsedou CDU, začne být SPD mnohem agresivnější než dosud.“

Pro sociální demokraty je Merz nadějí na to, že se strana vymaní z vlivu CDU a takzvané velké koalice, která ji nutí ke kompromisům. „Je to mnohem lepší pro obě strany, ale i pro voliče,“ uzavírá Hans-Jörg Schmidt.

Další témata rozhovoru: Co přinese odcházení německé kancléřky České republice? Uplynulo 29 let od pádu Berlínské zdi. Jak dnes Němci vzpomínají na rozdělené Německo? Proč je důležité připomínat si historická výročí státu a na co mohou být Češi hrdí?

 

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související