Hans Christian Andersen: Ole Zavřiočka. Sedm pohádek na dobrou noc vypráví Jiří Bartoška

27. březen 2022

Na celém světě není nikdo, kdo by znal tolik příběhů jako skřítek Ole Zavřiočka. A rád je vypráví dětem. Nejdřív je trochu uspí a pak si k nim sedne na postel a spustí. Dánský spisovatel Hans Christian Andersen tyto pohádkové příběhy sepsal a rozhlasový Hajaja je nabízí velkým i malým posluchačům. Dozvíte se z nich, proč Ole k dětem nosí vždycky dva deštníky. Pohádky pro rozhlas upravila, texty písní napsala a v roce 1985 s Jiřím Bartoškou natočila Helena Philippová.

Dramaturgie: Martina Drijverová
Překlad: Gustav Palas
Režie: Helena Philippová
Natočeno: 1985

Pondělní pohádka

Skřítek Ole Zavřiočka rád vypráví dětem pohádky. Nejdřív je trochu uspí a pak si k nim sedne na postel a spustí. První pohádka bude o padajících písmenkách. Jakou písničku zazpívá čítanka?

Úterní pohádka

Na celém světě prý není nikdo, kdo by znal tolik příběhů jako Ole Zavřiočka. Jeho úterní pohádka bude o obrazu s pozlaceným rámem, který se promění v opravdickou krajinu se stromy, trávou, kvítky, jezerem i řekou! Proč se plivátko zlobí na ostatní? Jak se Hjalmar dostal do obrazu?

Skřítek Ole Zavřiočko z pohádek Hanse Christiana Andersena

Středeční pohádka

I ve středu čeká malý Hjalmar na návštěvu Oleho Zavřiočka, jenž s sebou vždycky nosí dva deštníky. Deštník s obrázky Ole rozevírá nad hodnými dětmi, aby se jim zdály krásné sny. Druhý deštník je úplně bez obrázků a zlobivé děti si díky němu žádné sny nepamatují. Jaký deštník rozevírá nad Hjalmarem? Kam se spolu tito dva dobrodruzi vypraví na lodi dnes?

Čtvrteční pohádka

Čtvrteční vyprávění bude o malé myšce, která přišla malého Hjalmara pozvat na opravdickou myší svatbu! Jak ale projít malou myší dírou v podlaze? Od koho si půjčí Hjalmar šaty, aby vypadal švihácky? Kde budou bydlet mladí novomanželé? Jaká byla hostina?

Kupujte na Radioteka.cz

Páteční pohádka

Ole Zavřiočka si malému Hjalmarovi přišel postěžovat na lidi, kteří udělali něco zlého a nemohou kvůli tomu zamhouřit oko. Špatné skutky sedí na jejich pelesti a stříkají na ně horkou vodu! Tito lidé chtějí po Olem, aby za nimi přišel a uspal je. Udělá to Ole? Jakou pohádku bude vyprávět dnes Hjalmarovi? Na jakou svatbu se tito dva podívají dnes?

Sobotní pohádka

Hjalmar se dnes potká se zaneprázdněným Olem, který musí do zítřejšího rána vyšňořit celý svět, aby vypadal svátečně. Půjde s ním na vysokou zámeckou věž zkontrolovat zámecké skřítky, do polí a poté dokonce sejmout všechny hvězdy z nebe a vyleštit je. Jak se leští hvězdy? Co všechno musí Ole v sobotu udělat?

Nedělní pohádka

Hjalmar se trochu bojí, že se Ole Zavřiočka urazil, protože včerejší vyprávění přerušil portrét Hjalmarova dědečka. Naštěstí ale Ole přišel a poslední pohádku dopoví. O čem bude? O jednom malém zeleném hrášku!

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související