Hanč a Vrbata. Zahynuli ve sněhové vánici

Bohumil Hanč a Václav Vrbata tragicky zahynuli 24. března 1913. Velikonoční pondělí bylo dnem startu rychlostního běžkařského závodu na 50 kilometrů, který se konal na hřebenech Krkonoš. Několikanásobný vítěz tohoto závodu Bohumil Hanč byl jasným favoritem a po tomto závodě plánoval s vrcholovým sportem skončit. Ráno bylo krásné počasí. Obloha jasná a teploměr ukazoval 8 stupňů nad nulou. Závodníci proto vyrazili na trať jen v košilích, bez čepic a bez rukavic.

Během dvou hodin se počasí prudce zhoršilo, začalo pršet, ochladilo se a hory ovládla sněhová vánice a mrazivý vítr. Všichni lyžaři postupně závod vzdali, jediný Bohumil Hanč pokračoval dál. Špatně si vyložil signály traťového komisaře a zamířil do mlhy ke Zlatému návrší. Tam se setkal s Václavem Vrbatou, kamarádem, který mu přišel fandit. Vrbata Hančovi dal svůj kabát a čepici a zůstal polosvlečený na svém místě.

Tragický příběh připomíná mohyla

Když se Hanč dlouho neobjevoval, vydali se ho zbylí závodníci hledat. V závěji sněhu ho našel Emerich Rath. Chvíli ho táhl na zádech, pak se vydal pro pomoc ostatních. Hanče dopravili do Labské boudy, kde však zemřel na zástavu srdce v důsledku podchlazení.

Později našli i dobrodince, který mu půjčil oblečení. Byl také už mrtvý. Teprve druhý den se zjistilo, že to byl Václav Vrbata. Tragický příběh obou mužů připomíná mohyla na Zlatém návrší a na památku obětavé pomoci Václava Vrbaty je 24. březen Dnem Horské služby.

autoři: Jan Čenský , Jitka Novotná , jht
Spustit audio

Související