Hana Zagorová: Bojím se období moc zalitých sluncem

27. září 2018

Devět Zlatých slavíků, Lucerna vyprodaná za půl hodiny, v 70. a 80. letech jedenáct miliónů prodaných desek. Hana Zagorová byla na počátku kariéry natolik nezařaditelná, že se s ní spojoval směr nazvaný beatový šanson. Právě vychází její poslední CD s názvem Já nemám strach.

Má z něčeho v životě strach? „Bojím se období zalitých sluncem. To už se většinou ve skříni krčí kostlivec, který čeká na svou příležitost. Bojím se zloby, hloupých lidí, nemocí, běžných věcí jako všichni ostatní. Ale jsem optimista. Například po pětileté pauze mě ani nenapadlo, že by mě lidi nepřijali. Kdybych seděla doma a měla prázdný diář, byla bych nešťastná.“

Hana Zagorová

Písničky na novou desku napsali Haně Zagorové většinou mladí zpěváci. „Moje první otázka byla, proč to nezpíváte vy? Jsou to krásné písničky, kdybych byla autor, nejsem si jistá, jestli bych si je nenechala.“ A čím sama sebe nejvíc překvapila? „Možná tím, že jezdím na rockové festivaly. Například na Benátské noci se sejde 14 tisíc lidí. Líbí se mi tam atmosféra.“

Chtěla by v dnešní době začínat znovu? Kterou písničku má teď nejoblíbenější? Vybírá si písničky, které se jí líbí na první poslech? Více uslyšíte ze záznamu.

autor: zk

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.