Hadí kůže. Vyprávění o tom, jak je nebezpečné plést si štěstí s mocí, ze které se hloupne

5. listopad 2023

Pohádka o chudém Jankovi, který hledá štěstí. Co to ale znamená mít štěstí? Být mocný a bohatý? Nebo žít s hodnými lidmi, kteří vás mají rádi? V hlavních rolích Luděk Munzar a Růžena Merunková.

Účinkují: František Smolík, Luděk Munzar, Růžena Merunková, František Hanus, Karel Beníško a Ljuba Benešová
Dramaturgie: Alena Břízová
Hudba: Luboš Fišer
Režie: Jan Berger
Natočeno: v roce 1964
(48 min.)

Janek již od dětství slouží u přísného hospodáře a nedostává od něj peníze ani jídlo. Proč se štěstí vyhýbá chudým a dobrým lidem, zatímco bohatí a zlí jej mají? Vysoko v horách u tří skal však žije Hadí královna, která za úplňku odkládá svou kůži. Ten, kdo ji od královny získá, bude mít štěstí… Když se tohle Janek dozví, ihned se za ní vydá. Bude konečně šťastný, až dostane hadí kůži?

Hadí kůže vypráví o tom, jak ošemetné je myslet si, že šťastný může být jen ten, kdo je bohatý a mocný. Pohádku vysíláme v rámci výročí 100 let od narození významného rozhlasového dramatika Františka Pavlíčka.

Další hry, četby a pohádky poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.