Guy de Maupassant: Jeden život. Čte Dana Černá

Je mladá, krásná a bohatá. Co víc si může přát? Sedmnáctiletá Jeanne má po odchodu z kláštera celý život před sebou. Když se s rodiči odstěhuje na zámek Topolka, sní o klidném životě na venkově, plném lásky a porozumění. Brzy se seznámí s vikomtem Julienem a její bezstarostný život se obrátí vzhůru nohama.

Čte: Dana Černá
Připravila: Iveta Novotná
Dramaturgie: Marina Feltlová
Překlad: Dana Melanová
Režie: Lukáš Hlavica
Premiéra: 16. 6. 2022

Jeanne je postupně konfrontována s falší a pokrytectvím vyšších společenských vrstev, které nevěru bagatelizují a přecházejí s potutelným úsměvem. Útěchu a porozumění nenachází ani v církvi.

Krasodušná slova prelátů a kněžích se mnohdy zcela rozcházejí s jejich reálnými skutky. Největšího pochopení se jí nakonec dostává od prosté služky, která si zachovala dobré srdce a selský rozum.

Guy de Maupassant

Guy de Maupassant

Francouzský spisovatel Guy de Maupassant bývá společně s Émilem Zolou a Gustavem Flaubertem literárními vědci řazen mezi přední představitele realismu a naturalismu. On sám však jakékoli „škatulkování“ odmítal a tvrdil, že umělci by svůj výraz měli hledat v nejrozmanitějších směrech.

Ačkoli Jeden život nepatří ve srovnání s Miláčkem nebo Kuličkou ke spisovatelovým všeobecně známým dílům, Guy de Maupassant v něm naznačil, jakým směrem se bude jeho tvorba ubírat.

Mezi společné tematické znaky jeho díla patří zkažená společnost, přehlížení nevěry, zobrazení žen jako obětí, šílenství, deprese, paranoia či pesimismus. Typické je také zasazení příběhů do oblasti Normandie, kde spisovatel vyrůstal a kam se i v dospělosti velice rád vracel. 

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související