Guláš z žab? Pochoutka, když nevidíte přípravu… Cestovatel se vydal do Chorvatska
Čevapčiči, pljeskavica, ajvar, bura, brudet, soparnik… Ano, hádáte správně. Cestovatel Dvojky Petr Vavrouška nás tentokrát zavede do Chorvatska. A rozhodl se pro celkem nevšední způsob, jak tuhle zemi posluchačkám a posluchačům přiblížit – přes jídlo. Chorvatsko je jedním z vůbec nejoblíbenějších dovolenkových cílů. Ročně tam jezdí statisíce lidí z Česka kvůli plážím, moři, dobré dostupnosti a někteří právě i kvůli jídlu.
Kreativní producent: Lukáš Sapík
Petr na své cestě po Chorvatsku vyzkoušel řadu pokrmů. Dokonce si nechal naservírovat i brudet, což je rybí guláš z několika druhů ryb. Vyzkoušel variantu s úhoři a žábami a kdyby prý neviděl samotnou přípravu, docela by si pochutnal.
Reportáže Petra Vavroušky si můžete kdykoliv pustit taky na webu Dvojky, v aplikaci mujRozhlas i v dalších podcastových aplikacích a najdete tam taky Petrův bonusový rozhovor o Chorvatsku s moderátorem Petrem Horkým a další zajímavosti.
Související
-
Cestovatel vyrazil na Kanárské ostrovy. Ty nabízí moře, pláže, hory i středomořské jídlo
Reportér Petr Vavrouška se vydal na ostrov Tenerife. Nabízí vlastně všechno, co od dovolené můžete čekat – moře, pláže, hory, středomořské jídlo a mnoho atrakcí.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.