Friedrich Dürrenmatt: Návštěva staré dámy

1. leden 2019

Zlá komedie o pomstě, spravedlnosti a vůli lidu. V hlavních rolích jedné z nejslavnějších her Blanka Bohdanová a František Němec. Poslouchejte do úterý 8. ledna 2019.

Obyvatelé městečka Güllen očekávají s napětím velkou událost. Zatímco všude jinde země vzkvétá, oni mohou tak akorát vzpomínat na staré zlaté časy a kulturní tradice, jež sice zavazují, ale jichž se nikdo nenají. Vše může změnit návštěva zdejší rodačky, Claire Zachanassianové, ze které se stala nesmírně bohatá dáma. A Claire skutečně nabídne štědrý dar. Pod jednou podmínkou. Město odčiní křivdu, která se jí zde kdysi stala...

Tak začíná hra Friedricha Dürrenmatta Návštěva staré dámy. Tato zápletka by se mohla stát základem pro lacinou moralitu, kdyby se jí ujal někdo jiný než právě Dürrenmatt. Autor, který vyznává paradox, miluje humor a prosazuje grotesku.

Stará dáma je zlá hra, ale nic neuškodí této komedii, která končí tragicky, víc než skálopevná vážnost.
Friedrich Dürrenmatt v poznámkách k inscenátorům

O autorovi

Logo

Friedrich Dürrenmatt (1921–1990) si jednou povzdechl, že to ve své kariéře nedotáhl tak daleko jako jeho dědeček, který byl za jednu ze svých básní arestován. Nicméně nepohodlným pravdám se ve svém díle rozhodně nevyhýbal. Byl synem protestantského duchovního, studoval teologii, filozofii a literaturu. Nějaký čas pracoval jako kreslíř a grafik, než se konečně stal spisovatelem. Dlužno poznamenat, že k jeho profesionalizaci značně přispěl rozhlas, kde našly uplatnění jeho hry nejdříve.

Nejúspěšnějším obdobím Dürrenmattovy kariéry bylo desetiletí na přelomu 50. a 60. let, kdy měly premiéru jeho nejznámější hry – Návštěvastaré dámy (1956), Frank Pátý (1959), Fyzikové (1962), Herkules a Augiášův chlív (1963), Novokřtěnci (1967). Ve své poetice rád pracoval s prostředky tragikomedie, absurdity a především grotesky.

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.

Účinkují: Blanka Bohdanová, František Němec, Viktor Preiss, Jiří Lábus, Marie Málková, Martin Zahálka, Václav Neužil, Petra Špalková, Tereza Dočkalová, Václav Vašák, Filip Kaňkovský, Kryštof Rímský, David Punčochář a další

Přeložil: Jiří Stach

Hudba: Jakub Kudláč

Režie: Natália Deáková

Natočeno v roce 2018

autor: Český rozhlas
Spustit audio