Finn Methling: Kukaččí chata u Leknínového jezírka

19. leden 2020

Komorní příběh z dánského venkova. Vypravěčku, dřevěnou chatu, zosobnila skvělým způsobem herečka Jiřina Šejbalová. Poslouchejte do neděle 26. ledna 2020. 

Finn Methling patřil mezi nejoblíbenější a také nejúspěšnější dánské dramatiky a scénáristy. V jeho hrách se projevuje svérázná poetika, smysl pro citlivé vnímání lidských vlastností. Především slabostí, na které dokázal nahlížet s laskavým humorem a vlídným odstupem.

Je tomu tak i v rozhlasové hře, v níž učinil vypravěčkou událostí jednoho jarního víkendu na dánském venkově starou dřevěnou chatu. Tato personifikace mu umožnila zdůraznit kontrast poklidu a krásy jarní přírody s titěrností a malicherností lidských strastí.

Pohled staré chaty není ale ani v nejmenším odmítavý. Obsahuje naopak laskavou
chápavost a vyrovnanost. Od autora je to velmi vtipně vyslovené poselství o nezbytnosti porozumění a tolerance mezi lidmi. Role vypravěčky, dřevěné chaty na břehu Leknínového jezera, se zhostila vynikajícím způsobem herečka Jiřina Šejbalová.

Účinkují: Jiřina Šejbalová, Josef Beyvl, Antonie Hegerlíková, Iva Janžurová, Alfred Strejček, Nina Popelíková, Pavel Havel a Petr Kotík
Přeložil: Jan Rak
Autor hudby: Jindřich Brabec
Dramaturg: Miroslav Stuchl
Režie: Jan Fuchs
Natočeno v roce 1969.

Poslouchejte mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc ještě týden po odvysílání on-line zdarma na portálu mujRozhlas. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.