Expedice za tajemstvím mozku

18. březen 2023

Evropský den mozku se slaví 11. března už od roku 1998 a ihned poté byl rozšířen na Evropský týden mozku. Co všechno vydrží a dokáže náš mozek, jak ho ovlivňuje činnost srdce, jak dlouho vydrží bez kyslíku, jak třídí informace a co se v něm děje během bezvědomí, snů a spánku? Lidský mozek funguje na principu přenosu elektrických a chemických signálů, které jsou přítomny v našich neuronech, tedy nervových buňkách. Těch máme v mozku zhruba 50 až 100 miliard.

Pokaždé, když chceme něco udělat nebo se pohnout, vyšlou neurony z mozku signály. Ty jsou velice krátké a trvají v řádu milisekund. Přenos signálu z neuronu na neuron, tedy přenos nervového vzruchu, zajišťuje specializovaný funkční kontakt zvaný synapse. A právě počty těchto synapsí výrazně ovlivňují míru inteligence.

Když se lidé hádají, má mozek víc práce

Lidský mozek váží cca 1,5 kg a ten mužský bývá větší než ženský. Má zhruba o 4 % více buněk a je asi o 100 g těžší. Ženy ale zase mají větší limbický systém, který je zodpovědný za řízení emočních pochodů a chování.

V případě, že se lidé hádají, má mozek mnohem více práce. Experimentem bylo zjištěno, že když spolu debatují lidé se stejným či podobným názorem, vykazují jejich mozky nápadnou synchronicitu. V případě, že se diskutéři hádají, mozky již synchronizované nejsou a také se zapojují jiné oblasti. Proto máme tendemci obklopovat se jedinci s podobným smýšlením a názory.

Lze ze snů určit, zda nás postihne demence?

Často se říkávalo, že náš mozek funguje jen na třetinu nebo polovinu výkonu, ale není to pravda. Mozek pracuje i v noci a dokonce i ve stavu bezvědomí. Co všechno si poté pamatuje, co se děje v mozku během spánku a jak lze ze snů určit, zda nás nepostihne demence nebo jiné neurodegenerativní onemocněmí?

Expedici povedou neuroložka MUDr. Dagmar Součková z cerebrovaskulárního centra Sonolab, prof. MUDr. Karel Šonka z Centra pro poruchy spánku a bdění Neurologické kliniky VFN v Praze a neurovědec a psycholog doc. RNDr. Petr Bob Ph.D. z Centra pro neuropsychiatrický výzkum traumatického stresu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Spustit audio

Související