Expedice za kvalitními tuzemskými potravinami

30. leden 2021

Všichni to určitě znáte a všichni si u nákupů potravin kladete stejnou otázku: která je skutečně kvalitní? Platí teze, že to nejdražší je zárukou toho nejlepšího?

A že produkty od malých výrobců mají mít při našem rozhodování vždy přednost před těmi od velkých firem? Můžete samozřejmě studovat etikety u každého druhu zboží a sledovat v médiích nejrůznější testy kvality, ale to by se každý nákup stal téměř badatelským úkolem. Základní vodítka přitom máme a platí už dokonce 14 let, jen se jimi moc neřídíme, protože vlastně netušíme, co se pod nimi skrývá. Ony značky kvality jsou tři a uděluje je po splnění přísných kritérií ministerstvo zemědělství. A každá z nich má jméno i logo, které si oceněný výrobce dává na zboží.

Je to KLASA

Tou první je označení Klasa: známé modro červené logo ve tvaru psacího malého a, které má zákazníkovi říci, že si kupuje skutečně kvalitní výrobek. V současnosti je značkou KLASA oceněno 955 produktů od 243 českých a moravských výrobců. Modročervené logo platí tři roky a za rok 2020 ho získalo dalších 19 výrobců.

biopotraviny

Produkt označený jako Klasa musí být vyroben v Česku, musí už být na trhu, nesmí být distribuovaný pod privátní značkou obchodních řetězců a nesmí obsahovat strojně oddělené maso (tzv. separát). Klasa je značka celorepubliková a logo KLASA je udělováno na dobu tří let. Podnikatel se však musí i v průběhu této doby snažit, aby si jeho potravina označení udržela. Výroba je každoročně kontrolována ze strany Státní zemědělské a potravinářské inspekce a Státní veterinární správy. Produkt musí být do české tržní sítě dodáván pravidelně s nezměněným složením a v odpovídající konzistentní kvalitě.

Regionální potravina

Dalším důležitým vodítkem pro orientaci na kvalitu je značka Regionální potravina. Uděluje ji ministr zemědělství na základě výsledků hodnocení odborné poroty v konkrétním kraji. Ta posoudí celou žádost i zaslaný vzorek výrobku do soutěže.

Tato značka se uděluje na 4 roky a podmínkou pro její získání je, aby byla potravina vyrobena v příslušném regionu a ze surovin daného kraje. Musí být výjimečná svou tradiční recepturou,  typickou pro daný kraj, originálním výrobním postupem nebo použitou speciální regionální surovinou. Logo je zelenomodré, kruhové, symbolicky zobrazuje krajinu v kruhu se zoubkovaným okrajem a na stuze je nápis Regionální potravina. Získat ho mohou jen malí a střední výrobci.

biopotraviny

Co je a co není Biopotravina

A pak je tady třetí rozhodující značku, a tou je Biopotravina, resp. certifikát Bio. Jeho grafický znak tzv. biozebra, tedy tmavě zelené pruhy na světle zeleném poli s nápisem s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“ se v ČR používá jako celostátní ochranná známka pro biopotraviny.

Jejich producenti nesmějí  používat  chemické  přípravky, hnojiva  minerálního původu, hormony nebo pesticidy ani geneticky změněné látky, které se v zemědělství jinak běžně používají. Farmáři jsou pod dohledem kontrolních akreditovaných organizací, které se starají o to, aby tito zemědělci podmínky opravdu dodržovali. Takže pozor, vždy musí mít jejich výrobek onu grafickou zelenou zebru.

biopotraviny

Evropská značka pro biopotraviny

Existuje navíc i evropská značka, kterou jsou označovány BIO potraviny vyprodukované  v EU - je  to obrázek  listu na zeleném pozadí, obklopeného hvězdičkami. Pokud  nakupujete  na  farmě,  která  se  deklaruje  jako  ekologická a nabízí  biopotraviny,  měl  by  vám  být  farmář  schopen  předložit platný certifikát o původu bioproduktu. Certifikát  bývá  doplněn  ještě  seznamem  produktů,  které  farma smí prodávat s označením BIO.

Expedice se vypraví za těmi, kteří získali ocenění Klasa nebo Regionální potravina za rok 2020: na farmu Naše hospodářství v Osicích na Královéhradecku, na farmu Bělečko u Býště na Pardubicku a do firmy Hanka Mochov, která získala ocenění za zeleninu. A také na jedinou školu u nás, kde se učí rozpoznávat kvalita potravin: Střední potravinářskou školu v Pardubicích za ředitelem Zdeňkem Zítkem a jeho zástupkyní Danou Kovaříkovou.

Spustit audio

Související