Expedice za druhy a příčinami závislostí

12. červen 2021

Člověk je závislý prakticky od svého početí. Nejprve na placentě matky, pak na její péči, mléku nebo taky na vzduchu. Během života se může stát, že si člověk rozvine závislost, které je pro něj ničivá. Do světa závislostí se vydáme v Expedici.

„Rodíme se závislí i závislí často umíráme. Je tím myšlená závislost na našich vztazích a na blízkých lidech, kteří nás obklopují,” říká psychiatr Vladimír Kmoch. Lidé můžou být závislí na látkových, nelátkových a jiných drogách.

Káva je jednou z nejrozšířenějších psychotropních drog na světě. Kofein se ovšem nachází i v kolových nápojích nebo v energetických nápojích. Ty jsou rizikové především pro děti a mladistvé.

káva

Nejrozšířenější je u nás závislost na tabáku

Kuřáků je pro srovnání dvakrát víc než diabetiků tedy něco přes dva miliony. Deset až patnáct procent kuřáků se ale fyzicky závislými nestane nikdy. Mají jenom psychosociální závislost, tedy zapálí si, když jsou třeba s kamarády apod. Jejich receptory tak závislost na nikotinu jednoduše nepodporují, což je dané geneticky. 

Zásadní drogou u nás v České republice je alkohol. I když je potenciálních závislých méně než u tabáku, pije v naší zemi rizikovým způsobem pořád víc než milion lidí, což je podle odborníků v desetimilionové populaci nemalý počet. 

V Expedici bude řeč také o drogové závislosti a o poměrně nové závislosti digitální. Jak poznáme, že jsou naše děti závislé na mobilu nebo na tabletu? A učíme je dětským šampaňským slavit s alkoholem?

autor: Martina Rasch
Spustit audio

Související

  • Expedice za čistým vzduchem

    Přemýšleli jste někdy nad tím, co dýcháme venku i uvnitř budov? Rozhodně to není jen kyslík. 

  • Expedice do světa biodiverzity

    Světovým dnem biodiverzity je 22. květen. Má upozornit na to, že všichni jsme součástí jednoho celku a že jen pestrá příroda může zaručit rovnováhu a obyvatelnost planety.

  • Expedice do nitra mozku

    Náš mozek je neuvěřitelně složitý a sofistikovaný orgán, který zpracuje každou sekundu tolik informací, že by je nedokázal zpracovat ani ten nejvýkonnější počítač na světě.