Expedice do světa recyklace plastů a papíru

3. září 2022

Začal nový školní rok, lidé tráví hodně času doma a s tím souvisí i větší množství odpadů, které vyprodukují. Jaké jsou nové technologie ve zpracování použitého papíru a plastů? Kam putuje obsah žlutých a modrých třídících kontejnerů? Lze zpracovat všechno? A co lze vyrobit z už jednou použitých plastů a papíru? Expedici povedou prezident Asociace českého papírenského průmyslu Jaroslav Typich a odborník na odpadové hospodářství z ekologického spolku Arnika Milan Havel.

Přemýšleli jste někdy nad tím, kolik výrobků z plastu vezmete do ruky během jediného dne a z kolika různých druhů plastu jsou vyrobeny? Začne to ráno kartáčkem na zuby a hřebenem, pokračuje jízdou autem nebo autobusem či tramvají, plastů se neustále dotýkáme v zaměstnání i ve škole. A s kolika plasty přijdeme do styku, když jíme! A totéž se týká i papíru a papírových obalů.

Patříme k nejlepším sběračům papíru

Kontejnery na tříděný odpad

Už jsme se naučili je po použití třídit a odnášet do žlutých a modrých kontejnerů, případně do sběru. Víme ale, co se s nimi děje poté, co kontejnery opustí? Jak vlastně probíhá přeměna použitého plastu na zbrusu nový? Které plastové předměty jsou recyklovatelné, a které ne?

Víte, kam patří starý umělohmotný koberec, prasklý sud nebo bezdrátová klávesnice? A jak se recykluje papír? Lze využít k výrobě nového i lesklé barevné časopisy nebo knihy? A díky čemu patříme k nejlepším sběračům starého papíru v celé Evropě?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.