Expedice do světa pšenice. Všechno, co byste měli vědět o královně obilovin
Co víme o pšenici? Je tu s námi 12 tisíc let a právě ona byla od začátku královnou mezi obilovinami a královnou zemědělství. Právě ona se stala základem kuchyně poloviny světa. Jenže v posledních letech se pšenice dostává trochu do klatby – je jí vytýkán lepek a malá odolnost. Proto se vypravíme do Ústavu biologie rostlin Mendelovy univerzity, do Národního zemědělského muzea, a zjistíme, jak to vypadá u sedláka, který pěstuje pšenici špaldu v biokvalitě.
Související
-
Expedice do světa mouky
Obilná mouka je základem lidského jídelníčku od doby, kdy se lidstvo naučilo obdělávat půdu. Jak probíhaly žně za časů našich předků a jak to vypadá ve mlýně dnes?
-
Špalda: Vyniká svým složením a zajímavou ořechovou chutí
Je to prastarý nešlechtěný druh pšenice. Skvělá je i špaldová mouka, která může nahradit bílou. Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.
-
VŠCHT: Pozor na nebezpečný mýtus! Lepek není pouze v pšenici
Jak poznáte kvalitní obiloviny? Proč je tmavé pečivo často pouze obarveno ječným sladem? A taky jste si mysleli, že v žitu není lepek?
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.