Expedice do světa pšenice. Všechno, co byste měli vědět o královně obilovin

15. duben 2023

Co víme o pšenici? Je tu s námi 12 tisíc let a právě ona byla od začátku královnou mezi obilovinami a královnou zemědělství. Právě ona se stala základem kuchyně poloviny světa. Jenže v posledních letech se pšenice dostává trochu do klatby – je jí vytýkán lepek a malá odolnost. Proto se vypravíme do Ústavu biologie rostlin Mendelovy univerzity, do Národního zemědělského muzea, a zjistíme, jak to vypadá u sedláka, který pěstuje pšenici špaldu v biokvalitě.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.