Expedice do světa mouky
Obilná mouka je základem lidského jídelníčku od doby, kdy se lidstvo naučilo obdělávat půdu. Jak probíhaly žně za časů našich předků a jak to vypadá ve mlýně dnes? Vyznáme se v druzích mouky a jejich výživových hodnotách? K čemu se který druh hodí? Démon lepek a celiakie. Expedici do světa mouky povedou manažerka kvality mlýnů GoodMills v Litoměřicích Blanka Klitschová, obezitoložka Renata Zelenáková a provozovatel větrného mlýna v Jindřichovicích pod Smrkem Zbyněk Vlk.
Již od dob prvních zemědělců jsou obilniny nejhojněji pěstovanými rostlinami a pšenice patří k nejstarším kulturním rostlinám. Ostatně na výsluní mezi těmi nejdůležitějšími se drží dodnes. Jak ale lidé přišli na výrobu mouky z obilných zrn? A byla pravěká mouka stejná jako ta, kterou si dnes kupujeme v obchodě?
Kde se vzala alergie na lepek?
Proč se začalo v posledních letech tvrdit, že bílá pšeničná mouka je pro náš organismus nevhodná a je pravda, že celozrnné mouky a pečivo z nich jsou pro náš trávicí trakt mnohem vhodnější?
Kde se vzala celiakie neboli alergie na lepek a kdo je k ní nejvíc náchylný? Jak se mlelo obilí dřív a jak se mele dnes? A jak to vypadá ve starém větrném mlýně, který je dodneška funkční?
Související
-
Která hladká mouka kyne nejlíp? Výsledky dTestu
Souboj koláčů, palačinek a kynutých bochánků. Časopis dTest zkoumal 15 vzorků nejprodávanější mouky na trhu. Co vám prozradí třeba její barva?
-
Vaření bez lepku: Jaké existují alternativy ke klasické pšeničné mouce?
Možná se budete divit, z čeho všeho se mouka dá vyrobit. Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.