Erik Best: Proč se vede takový boj o křeslo ministra financí? Uvidíte 21. června

17. květen 2017

Dnes odpoledne čekáme na další krok v řešení vládní krize. Předseda hnutí ANO má premiérovi navrhnout jméno nového ministra financí.

„Pokud dnes budou odmítnuti další kandidáti (předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Pilný, nebo ministři Karla Šlechtová a Robert Pelikán), tak bude Andrej Babiš sice naříkat, ale z koalice neodejde,“ odhaduje americký novinář Erik Best. Náměstkyni Alenu Schillerovou už Bohuslav Sobotka odmítl.


Aktualizováno:
ANO navrhuje jako nového ministra financí poslance Ivana Pilného. V podvečer s jeho jmenováním souhlasil i premiér Bohuslav Sobotka.

Ve hře je ČEZ

Prý by byla jen Babišovou loutkou. „Zajímavé je, že pokud premiér hovořil o třech důvodech, proč nemůže být šéfkou financí, tak by podle služebního zákona měla z financí odejít úplně.“ Best předpokládá, že do toho ČSSD ale nebude „víc šťourat“. Sami totiž dělají na svých ministerstvech to samé.

Proč se vůbec pár měsíců před volbami vede boj o ministerstvo financí? „Jde o 21. červen 2017, na kdy je svolána valná hromada ČEZ.“ Šéf financí může ovlivnit další budoucnost společnosti. „A pokud to bude Babiš, nebo jeho člověk, může chtít vyměnit dozorčí radu, management nebo představenstvo.“

Soupeři nejsou jen dva

Až dosud totiž koaliční smlouva zajišťuje pro ČSSD tři místa v dozorčí radě. Pokud ale smlouva padne, padne i tato dohoda. „To je oč tu běží,“ domnívá se Best. „Ale nejde tady jen o dva soupeře, ale minimálně o tři. Tím třetím je prezident Zeman,“ připomíná novinář.

„Prezident už ani neskrývá, že by se rád premiéra Sobotky zbavil. Akce na Hradě opravdu nebyla šťastná. Ale od té doby je už Zemanovo taktizovaní poměrně chytré.“ Hraje se i o to, jestli bude mít ANO po volbách vůbec nějaký koaliční potenciál, tj. ne jen dobrý volební výsledek.

Miloš Zeman

Jsou Zeman s Babišem spojenci?

„Jestli nebude reputace hnutí tak poškozena, že se s ním už nikdo nespojí.“ ČSSD podle Besta taky docela riskuje, když chce už tento pátek na prezidenta podat kompetenční žalobu k ústavnímu soudu. „Vytýkat mu ale může pouze týdenní zpoždění. To je málo.“

„Pokud to udělají, tak to Zeman a Babiš šikovně využijí proti nim. Ale všichni hráči teď taktizují velmi dobře,“ hodnotí Best. „Ani já jako analytik vůbec netuším, co bude dál. Všem jde samozřejmě o moc. Ale vymysleli to chytře,“ dodává.

autoři: lup , zis , Erik Best
Spustit audio