Erik Best: Prezidentovy vstřícné ústupky mu mají získat kladné body. Ale jsou proti jeho přirozenosti

15. duben 2015

Proč mění prezident Miloš Zeman postoj k některým, pro něj dřív klíčovým, záležitostem? Bude na Hrad kandidovat ještě jednou? A kdo bude za rok šéfem americké administrativy?

Podle novináře Erika Besta je to zřejmě tím, že musel změnit svou současnou negativní image. „Pochopil, že přehání. Za posledních několik měsíců ho už odrazovalo zřejmě hodně lidí. Prezident totiž dobře ví, jak své voliče oslovit a neodrazovat další.“

Prezident ustupuje. Ale na jak dlouho?

Best se domnívá, že kritika, hlavně tedy jeho cesty do Moskvy a účasti na vojenské přehlídce, byla už neúnosná. „On ale udělal hned několik velkých ústupků, ne jen kolem své cesty. Ale je to proti jeho přirozenosti a za pár týdnů se bude chovat zase jinak,“ tvrdí.

Čtěte také

Tato změna postojů Miloše Zemana prý bude fungovat. „Kdyby dnes proběhl průzkum veřejného mínění, tak by jeho preference určitě poskočily o takových 5, 6 %. To on opravdu umí a ukázal to už v minulosti.“


V jakých záležitostech změnil Miloš Zeman svůj názor? Podle Erika Besta začal podporovat dřív odmítaný americký vojenský konvoj a jeho cestu přes Česko. Dále prohlásil, že pokud se nenajde jím citovaný článek o Ferdinandu Peroutkovi, tak se veřejně omluví.

„Zeman na Hrad“ podruhé?

Poslední kroky jeho blízkých spolupracovníků, tedy Hynka Kmoníčka nebo Jindřicha Forejta ukazují, že zatím zřejmě o nové kandidatuře neuvažuje. Kmoníček, ředitel zahraničního odboru, a Forejt, ředitel protokolu, totiž oznámili, že ke konci Zemanova mandátu z Hradu odcházejí.


Včera jsme se taky dozvěděli, že státní vyznamenání dostane František Kriegel. Ten v roce 1968, jako jediný, odmítl podepsat Moskevský protokol, který legitimizoval srpnovou okupaci. „To vnímám jako další, malý krok proti Moskvě a další ústupek,“ říká Best.

„Prezident o tom zřejmě neuvažuje. Nebo to znamená, že nebude mít velké šance znovu vyhrát. Ale to je zatím jen spekulace,“ dodává.

Bude mít Amerika první prezidentku? Asi ne

Na křeslo prezidenta, ale Spojených států, si brousí zuby dlouholetá politička Hillary Clintonová. Jaké má podle Besta šance?

„V primárkách demokratů má opravdu velké šance. Hillary má ale pocit, že jí čeká korunovace, ne volba. Tak se zatím projevuje, a to přesto, že ví, že tento postoj není pro veřejnost přijatelný.“

Druhou otázkou jsou volby celostátní. Od roku 1952, kdy se volí současným systémem, se stalo jen jednou, že byl zvolený prezident stejné strany. „Kdyby tedy dvakrát za sebou vyhrál demokrat, tak by to byla opravdu velká věc,“ říká.

Bude to Jeb Bush nebo někdo jiný?

Větší šanci tak zřejmě má republikánský kandidát Jeb (John Eliis) Bush. Ten bude mít k dispozici obrovské množství peněz. Ostatně podobně je na tom i Clintonová.

„Myslím si, že veřejnost už je připravena zapomenout na prvního i druhého Bushe. Je ale malou tragédií, že se Američani pořád rozhodují mezi lidmi, kteří u toho už byli a mají na současných problémech větší nebo menší podíl. Ale podobně je tomu i v Česku,“ dodává Best.

Kandidáti na prezidenta USA

Jak komentuje diplomatickou roztržku mezi americkým velvyslancem a hlavou státu? Jsou opravdu vzájemné vztahy na bodě mrazu? A jak se dívá na polosoukromou cestu ministra financí Andreje Babiše? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , zis , Erik Best
Spustit audio