Erik Best: „Největší problém komunismu je způsob myšlení komunistů“

6. listopad 2013

Co si myslí o požadavku prezidenta, aby měli budoucí ministři lustrační osvědčení?

To na náš známý e-mail: jaktovidi@rozhlas.cz.

Bude to komplikací při sestavování vlády? Jak hodnotí utajované setkání některých přredních členů ČSSD v Lánech a proč se k tomu prezident Zeman vyjádřil teprve po více než týdnu?

Lustrovat?

Lustrační osvědčení ze zákona je nezbytnou podmínkou pro jmenování každého člena vlády. Toto stanovisko prezidentské kanceláře tlumočila hradní mluvčí Hana Buriánová. Měl by ministr splňovat podmínku lustračního zákona? „Jde o dvě odlišné věci. První z nich je, jestli to je vůbec zákonné a další, jestli osvědčení ministr vůbec potřebuje." Prezident Miloš Zeman zmínil, že když byl ministrem on, bylo lustrační osvědčení povinné. Zatím prý nevíme, jak spor o lustraci dopadne, ovšem podle E. Besta je zřejmé, že by to nemělo být použito jako prostředek k destabilizaci jednání o složení nové vlády.

Hrozby komunismu

Zahraniční média před volbami do Poslanecké sněmovny PČR informovala o tom, že hrozí návrat komunistů k moci. Nakonec to dopadlo jinak a vláda s pomocí komunistické strany nebude, přesto je prý trochu paradox, že jsme daleko více komunistickou zemí, než jsme byli v roce 1990: „Když se podíváte na současnou politickou elitu, je tam daleko větší podíl komunistů, než tomu bylo kdykoliv v minulosti. Prognostiky o tom, že až převezme vedení státu nová generace, situace bude lepsí se nenaplnily a věci mají pod kontrolou stále ti stejní lidé." Nejde prý ani o samotnou ideologickou náplň komunismu, ale spíše o způsob myšlení jeho skalních přívrženců. Neradi si prý kladou výzvy a rádi pokračují v zajetých kolejích, a to i přes případné ekonomické problémy.

Více si poslechněte v záznamu rozhovoru na začátku článku…

Erik Best
Je vydavatelem denního anglického zpravodaje Fleet Sheet, mezi jehož odběratele patří řada významných společností působících na českém trhu. Na počátku roku 2001 začal rovněž vydávat bezplatný e-mailový bulletin Final Word, krátký denní komentář k hlavním ekonomickým a politickým tématům, které hýbou Českou republikou.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Erik Best
Spustit audio