Erik Best: Hrozbu předčasnými volbami beru jen jako Babišovu taktiku vyjednávání

5. únor 2018

Po prezidentských volbách se začala rozehrávat nová hra nazvaná Jak sestavit druhou vládu Andreje Babiše. Podle novináře je na stole hned několik možností. Budou to předčasné volby?

„Zmínka o předčasných volbách je pouze taktika Andreje Babiše,“ myslí si Erik Best. „ČSSD dobře chápe, že je to tlak na ní i na voliče.“ Politici vědí, jak stav po neúspěšném druhém pokusu řeší Ústava ČR, voliči ale ne. Samotné ANO pak nemá dost hlasů na nějaké rozpuštění sněmovny.

Jak přimět ostatní ke spolupráci

„Je to vzkaz: Pokud nám ani podruhé nepodpoříte vládu, může za to zase ta ošklivá a špatná Sociální demokracie, a nejen ona. Je to taky tlak na voliče, aby vyžadovali nějakou součinnost s ANO.“ Podle Besta nechce předčasné volby téměř žádná z parlamentních politických stran.

„Je to jen snaha pana Babiše rozbít neochotu dalších stran s ANO spolupracovat. Babišův problém je samozřejmě v trestním stíhání a v neochotě odejít z čela hnutí.“ Současná menšinová vláda Andreje Babiše v demisi posloužila pouze k jedinému účelu: ke zvolení Miloše Zemana prezidentem.

První vláda byla účelová

„Prezident potřeboval iluzorní koalici ANO, SPD a KSČM s několika dalšími hlasy z ČSSD. Tito voliči pak Zemana taky zvolili,“ říká Best. „První pokus byl od začátku cílený na znovuzvolení prezidenta. Teď je cíl jiný.“ Teď podle komentátora Babiš usiluje o koaliční kabinet s ČSSD a tichou podporou KSČM.

Taková koalice 108 hlasů je ale závislá na hlasu každého, tedy všech 78 poslanců ANO, 15 ČSSD a 15 komunistů musí při hlasování ze sálu odejít. Co ale předem deklarovaná podpora, o kterou si řekl prezident? „Zeman ale nikdy neřekl, že chce většinovou vládu,“ upozorňuje Best.

Premiér Andrej babiš a prezident Miloš Zeman

„Mluvil o garantovaných hlasech poslanců, a to je opravdu něco jiného. Navíc nejde o podpisy, ale hlasy, a to je taky něco jiného. Neumím si představit, že by komunisti podepsali, že v den hlasování nepůjdou do práce.“ Co když Babišova vláda neuspěje ani napodruhé?

Jak by vypadal třetí pokus?

„Je tady výrazná snaha rozštěpit ANO zevnitř. Kdyby vyhrál volby Jiří Drahoš, tak by všechno vypadalo asi jinak a tlak na odstoupení Babiše by byl větší.“ Třetí pokus o sestavení vlády má v rukou předseda sněmovny Radek Vondráček (ANO).

„Ten by mohl být nahrazený někým jiným, který by pak jako designovaného premiéra jmenoval předsedu ODS Petra Fialu. Jeho vláda by mohla dostat podporou přeběhlých poslanců ANO, už ale bez předsedy.“

autoři: lup , zis , Erik Best
Spustit audio