Erik Best: To, co se teď děje v Rusku, jsme zažili už před druhou světovou válkou

17. prosinec 2014

Tehdy kolabovalo Německo a ostatní země z toho měly radost. Kam krize velké země povede tentokrát?

Rusko prožívá noční můru. Kolabuje měna a hovoří se i o pádu vlády. Podle Daniela Frieda z amerického ministerstva zahraničí s tím Spojené státy počítaly.

„Já ale souhlasím s panem Sobotkou, že bychom z toho neměli mít radost. Může to mít vliv na českou ekonomiku a vidím další potenciál rozepře mezi USA a Evropou,“ říká americký novinář Erik Best.

Americká radost

„Něco podobného jsme zažili před druhou světovou válkou: trpěla ekonomika Německa a všichni z toho měli radost.“

Za současnou ruskou krizí stojí kombinace sankcí, pádu cen ropy, únik kapitálu a obecný pohled Západu na Rusko. Podle všeho ale Američané chtějí nadále prosazovat ekonomické sankce.

Ruská měna dnes pokračuje v prudkém poklesu a její kurz poprvé překročil hranici 60 rublů za dolar

„Ale Američané ty dopady tolik nepocítí. Na rozdíl od Evropanů,“ připomíná komentátor. Svou kritiku postupu americké politiky ještě přiostřil vzhledem ke konfliktu na Ukrajině.

Ani Ukrajině Amerika neprospívá

„Obavám se, že válka na Ukrajině nedopadne dobře. „ Americká politika tam prý nakonec bude mít jen negativní výsledky. „Víme, jak to dopadá, když se Amerika rozhodne zavést někde demokracii.“

Za posledních 15 let máme dostatek negativních výsledků v Jemenu, Pákistánu, Libyi, Sýrii, Iráku, v Afghánistánu. Americkou demokracii se nakonec nepovedlo importovat nikam. Navíc ona sama tak úplně nefunguje, jak například dokazuje odhalení mučících praktik CIA.

Číná: ten třetí, který se směje

Nakonec jediný, kdo z nastalé situace bude těžit, bude asi Čína. „Válku vždycky vyhraje ten, kdo se jí neúčastní," glosuje Best. „Čína bude mít levnější ropu a taky bude mít větší možnosti nakoupit si podniky v Evropě a Americe levně.“

Jak do problému zasáhla Saúdská Arábie? Proč došlo k přiznání mučících praktit CIA nyní? Co se skutečně děje v muničním skladu ve Vrběticích? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: zis , Erik Best , rota
Spustit audio