Elektromobil s dojezdem 1600 kilometrů

6. duben 2013

Izraelská firma Phinergy předvedla experimentální prototyp elektrického auta s dojezdem 1600 kilometrů (1000 mil) na jedno “nabití” baterie. Použitá batérie je ovšem velmi speciální - patří k systému hliník-vzduch, kde se hliník konzumuje a kromě těchto látek potřebuje několik zastávek na doplnění vody.

Podle společnosti Phinergy se jejím odborníkům povedlo vytvořit systém s takto unikátním výkonem hlavně proto, že dokázali zabránit vstupu oxidu uhličitého do procesu.V minulosti právě většinou průnik CO2 přivodil korozi či degradaci batérie a následné zhroucení celého systému.

V batériích typu kov-vzduch vzniká energie reakcí kyslíku a příslušného kovu. Hliník zde tvoří anodu a kyslík ve vzduchu slouží jako katoda. V batérii se nachází několik desítek hliníkových desek, které musejí být po čase recyklovány, obměněny. Elektrolytem, do kterého jsou desky ponořeny, je obyčejná voda. V batérii demonstračního prototypu se konkrétně nacházelo 50 hliníkových desek. V každé z nich byla obsažena energie na zhruba 20 mil provozu. To ukazuje na asi 100x vyšší energetickou hustotu než v případě lithiových batérií. Každých 200 mil (320 kilometrů) však muselo auto doplnit spotřebovanou vodu.

Z popisu je vidět, že hliníkové anody uvnitř této batérie tvoří víceméně palivo pro elektromobil. 50 hliníkových desek má hmotnost asi 25 kg a zhruba taková je i spotřeba hliníku při dojezdu na vzdálenost 1600 kilometrů. Nelze si tedy představit automobily s podobným napájecím systémem v běžném provozu. Hliníková batérie se ale může hodit jako nárazový extendér dojezdu při speciálních extrémně dlouhých cestách. Běžné akumulátory totiž vystačí elektromobilům asi jen na vzdálenost desetkrát kratší. Firma Phinergy předpokládá komerční nasazení svého systému v roce 2017. V budoucnu bude také možné nahradit hliník zinkem, jehož použití nebude v rámci baterie jednorázové.

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.