Droga, energie i zdroj slasti. Kolik toho víte o cukru? Nahradí ho umělá sladidla?

3. červen 2023

Kde se vlastně cukr vzal? Kdo přišel na to, že ho můžeme získat z cukrové řepy? Jak je to s náhražkami a umělými sladidly? A co ovlivňuje hladinu cukru v naší krvi? Expedici do světa cukru povedou doc. MUDr. Michal Dubský z IKEM Praha, nutriční specialistka PharmDr. Margit Slimáková a historik Josef Nešněra z muzea cukrovarnictví v Dobrovici.

Samotné slovo cukr pochází ze sanskrtského slova sharkara, což znamená „sladký materiál ve formě granulí". V arabštině je to sakkar, v turečtině sheker, italsky zucchero. A komu za něj vděčíme? Patrně Melanésanům, protože právě od nich se kolem 6000 př. n. l. se pěstování cukrové třtiny rozšířilo do Indie a Persie.

Z Indie pocházejí i první zmínky o vaření sladké šťávy z cukrové třtiny v 5. století, odkud se v 7. století tato technika přenesla do Číny. A jak se dostal do Evropy? 

Evropané dovezli cukrovou třtinu do Ameriky

Do Říma se sladká lahůdka dovážela už v pozdní antice  jako luxusní zboží. Po pádu Říma tento obchod zanikl a cukr přivezli až účastníci křížových výprav kolem roku 1100. Pak  Benátčané začali třtinu pěstovat v Libanonu.

A je zajímavé, že právě Evropané dovezli cukrovou třtinu do Ameriky. Od 16. století se pěstovala v koloniích, zejména na Kubě a v celé Karibské oblasti. Cukr však zůstával luxusním zbožím a prostí lidé dál sladili medem.

Kdo přišel na to, že lze cukr získat z cukrové řepy? A jak je to s cukrem a umělými sladidly a jeho náhražkami? A co ovlivňuje hladinu cukru v naší krvi?

Spustit audio

Související