Droga, energie i zdroj slasti. Kolik toho víte o cukru? Nahradí ho umělá sladidla?
Kde se vlastně cukr vzal? Kdo přišel na to, že ho můžeme získat z cukrové řepy? Jak je to s náhražkami a umělými sladidly? A co ovlivňuje hladinu cukru v naší krvi? Expedici do světa cukru povedou doc. MUDr. Michal Dubský z IKEM Praha, nutriční specialistka PharmDr. Margit Slimáková a historik Josef Nešněra z muzea cukrovarnictví v Dobrovici.
Samotné slovo cukr pochází ze sanskrtského slova sharkara, což znamená „sladký materiál ve formě granulí". V arabštině je to sakkar, v turečtině sheker, italsky zucchero. A komu za něj vděčíme? Patrně Melanésanům, protože právě od nich se kolem 6000 př. n. l. se pěstování cukrové třtiny rozšířilo do Indie a Persie.
Z Indie pocházejí i první zmínky o vaření sladké šťávy z cukrové třtiny v 5. století, odkud se v 7. století tato technika přenesla do Číny. A jak se dostal do Evropy?
Evropané dovezli cukrovou třtinu do Ameriky
Do Říma se sladká lahůdka dovážela už v pozdní antice jako luxusní zboží. Po pádu Říma tento obchod zanikl a cukr přivezli až účastníci křížových výprav kolem roku 1100. Pak Benátčané začali třtinu pěstovat v Libanonu.
A je zajímavé, že právě Evropané dovezli cukrovou třtinu do Ameriky. Od 16. století se pěstovala v koloniích, zejména na Kubě a v celé Karibské oblasti. Cukr však zůstával luxusním zbožím a prostí lidé dál sladili medem.
Kdo přišel na to, že lze cukr získat z cukrové řepy? A jak je to s cukrem a umělými sladidly a jeho náhražkami? A co ovlivňuje hladinu cukru v naší krvi?
Související
-
Její čokolády sbírají ceny. Jak poznat tu kvalitní, ví Michaela Dohnálková
Za své čokolády dostává světová prestižní ocenění. „Každý si myslí, že mám sladkou práci. Sladká je ta práce ale tím, že je to láska,“ svěřuje se Michaela Dohnálková.
-
V kynutých koláčích jsme v Evropě naprostá špička, míní pekařka Veronika Vavrová
Na její ovocný kynutý koláč se denně stojí fronty. Proč zrovna na něj, se v Blízkých setkáních zeptala Tereza Kostková spolumajitelky vinohradského pekařství Kus koláče.
-
Cukrová třtina: Cukr z ní je o trochu méně škodlivý
Je tedy vhodný pro ty, kteří chtějí žit zdravěji. Exkluzivně pro stanici Český rozhlas Dvojka připravil Roman Paulus.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.