„Dovolenou nejvíc potřebujeme, když máme po ní.“ Omeletky Haliny Pawlowské

21. srpen 2021

V Omeletkách si dnes budeme užívat dovolené. Nebude to dovolená zalitá sluncem, ale dovolená děsná, na kterou se nedá zapomenout.

Dovolenou nejvíc potřebujeme, když jsme právě po ní, řekl Eugen Gerstenmaier. I já dostávám od svých kamarádů informace, kde se komu co zvrtlo, kde to bylo obzvlášť odporné.

V pětihvězdičkovém plesnivém suterénu

Například má kamarádka odjela do Bulharska do pětihvězdičkového hotelu. Pokoj potažený plísní našli v suterénu. Delegátka pravila, že s tím nic nenadělá. Mé, na plíseň alergické kamarádce nezbylo, než aby vrazila recepčnímu tři sta euro a on je ubytoval v podkroví. Tam sice bylo jako v peci, ale bez plísně!

Pokojská jim hned druhý den po příjezdu prohrabala kufry, vzala si všechno, co se jí líbilo a už se v hotelu neukázala. Jak na to reagovala delegátka? „ S tím nic nenadělám!“ pravila a má kamarádka se mi svěřila, že jí stálo spoustu energie, aby nezařvala: “A proto tě na místě voddělám!“

Pět superdeštivých dní v obytném voze

Deštivou dovolenou prožil můj kamarád s manželkou. Do idylické Bretaně jeli obytným vozem a těšili se na romantické pobřeží. Neviděli ho. Dojeli, zaparkovali, a začalo pršet. V autě strávili nepřetržitě pět superdeštivých dní a museli jet domů.

Mrak si vezli sebou. Kamarád prozradil, že má trochu výčitky svědomí, jestli právě díky nim v Německu neproběhly ty devastující povodně.

Hlavně, že se pobavil...

I Halina Pawlowská prožila adrenalinovou dovolenou. Nezapomenu, jak jsme byli v Alpách. Můj vnuk Hugo tam drandil na kolečkových bruslích, na in-linech.

Půjčil si je i můj přítel, udělal několik kotrmelců a skončil pod lavičkou. Vnuk se k němu sehnul a starostlivě ho oprašoval. Když můj přítel zase stál na nohou, tak Hugo pravil: „A Karle, pobavil ses?“

V Omeletkách ještě uslyšíte povídku Dana Pazdírka Côte d’Azur. Dozvíte se, jakou příšernou dovolenou měla Hanka Křížková, Vašek Šanda přidá tipy na filmy o dovolené a Halina Pawlowská recept na vynikající těstíčko.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , zk
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.