Diváky mate, že je to celovečerní film a má název 13 minut, připouští režisér Vít Klusák

14. červenec 2021

Pro svoje filmy si vybírá témata, která hýbou společností. Jako třeba nedávný snímek V síti o nebezpečí sociálních sítí. Ten nejnovější má název 13 minut. Všechny díly Blízkých setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

Film se zabývá nepřiměřenou rychlostí na českých silnicích skrze výpovědi pěti viníků dopravních nehod.

„Většina řidičů zrychlí proto, že chce dohnat čas. Když se však na silnici stane něco neočekávaného, ztrácejí čas na reakci. Podle nejnovější studie při spěchu vzniká stres, který lze přirovnat k docela významnému stupni opilosti za volantem,“ vysvětluje filmař.

Rychlost a čas 

„Diváky mate, že je to celovečerní film a má název 13 minut. Když jsme ale zpracovávali téma nepřiměřené rychlosti, tak nám došlo, že rychlost je abstraktní veličina a došli k tomu, že to musíme převést na čas.“

„A proč právě 13 minut? Vzali jsme tzv. národní trasu Praha – Brno a zpátky a spočítali, že když řidič překročí průměrnou rychlost o 20 km/hod., ušetří jen 13 minut. Ale už jede rychlostí, při které významně riskuje,“ uzavírá dokumentarista Vít Klusák.

Jak sehnali pět viníků dopravních nehod, kteří byli ochotní vyprávět svůj, často tragický příběh? Dokázali být upřímní? Proč ve filmu nevystupují ženy?

Spustit audio

Související