Delfíni se poznají i po 20 letech

17. srpen 2013

Sociálně žijící savci mívají dobrou dlouhodobou paměť. Ta delfíní však vědce překvapila – vzpomínky u nich zřejmě přetrvávají celé dekády.

Dřívější výzkum odhalil, že delfíni skákaví (Tursiops truncatus) mají svá „jména“. Ve věku mezi čtyřmi a dvanácti měsíci si každý jedinec osvojí určitou sekvenci hvízdání, která jej identifikuje ve společnosti jiných delfínů. Biologové z Chicagské univerzity toho využili při výzkumu dlouhodobé paměti těchto kytovců. Při chovu delfínů v zajetí je obvyklé, že si jednotlivá zařízení zapůjčují zvířata kvůli rozmnožování. Delfíni se tak seznámí a za nějaký čas jsou odděleni. To byl i případ delfínů Allie a Baileyho, u kterých doba odloučení dosáhla dvaceti let.

Když jim ale vědci pustili nahrávky hvízdání toho druhého, oba delfíni hlas dávno ztraceného druha bezpečně poznali. Hledali jej za reproduktory a odpovídali hvízdáním svého vlastního jména. V případě, že jim vědci pro kontrolu pustili nahrávky cizích delfínů, se chovali zcela jinak. Je to vůbec poprvé, kdy se prokázalo, že si nějaký savec kromě člověka může uchovat vzpomínky tak dlouhou dobu.

Zdroj: PNAS

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio