Dějiny kuchyně: „Ze slavnostního menu se nepřecpete. Když přestane jíst hostitel, je konec večeře,“ říká Roman Vaněk

27. červenec 2016

Náhledněte prostřednictvím Dějin kuchyně na návštěvu cara Mikuláš II. v Elysejském paláci. Jaké byly chutě Belle Époque?

Paříž konce 19. století se halí do secesních ornamentů. Vznikají proslulé kabarety, ve kterých kankánové tanečnice zvedají sukně. Dokonce i Rusko se více otevírá světu. Ruský car Mikuláš II. Alexandrovič s chotí Alexandrou Fjodorovnou jsou pozváni do Francie na slavností večeři.


Z deníku ruského cara Mikuláše II.V 9 hodin jsme se probudili ve Versailles, bylo krásného počasí. Nastoupili jsme do prezidentského vlaku. Kolem 10:00 jsme přijeli do Paříže. Čestná stráž, složená z Republikánské gardy, všichni ministři a zbytek našeho doprovodu na nás už čekali ve speciálně postaveném velkém stanu. Vyjeli jsme ve čtyřech zdejších kočárech s francouzským prezidentem Faurem v doprovodu velkého počtu kyrysníků. Všude podél naší trasy stálo vojsko. To, jak nás v Paříži uvítali, lze srovnat jen s příjezdem do Moskvy, natolik srdečné a dojemné to bylo!

Dlouho očekávaný dýchánek

Paříž zdobily girlandy, údajně přijelo 930 000 lidí z celé Francie. Stáli všude, vylezli i na sochy. Novináři psali, že nejmocnější monarcha světa navštívil nejmladší republiku. Děti dostaly týden volno a v obchodech se objevilo mýdlo Le Tsar nebo bonbony s ruským znakem.

Hostitelem byl sedmý prezident Francouzské republiky Félix Faur. Večeře se uskutečnila přesně 6. října roku 1896. Měla mít 20 chodů, i když car s manželkou přišel v 19:00 a ve 22:00 už společně s prezidentem seděli v Grand Opéra na slavnostním představení.

Menu pro cara

„Takto pestré a vybrané menu není určeno k tomu, aby se hosté nacpali k prasknutí. Navíc existuje pravidlo, že když přestane jíst hostitel, je konec večeře či oběda. Takže záleželo na panu prezidentovi, jaký měl v tu chvíli apetit,“ vysvětluje Roman Vaněk.

Prvním předkrmem byly ústřice. Víno vybíral sám prezident. Co se dál podávalo? Pil se i čaj, na který byl ruský čaj zvyklý? Poslechněte si ze záznamu. Živě můžete Dějiny kuchyně poslouchat každou středu po 14:00 v Odpoledni s Dvojkou.

autoři: Iva Bendová , Jindra Horská , Roman Vaněk
Spustit audio