Dějiny kuchyně: Hotel Šroubek. Prolistujte historický jídelníček legendární restaurace
Symbolem luxusu pražské prvorepublikové éry se stal Grandhotel Šroubek na Václavském náměstí v Praze. Ale než dostal toto jméno, předcházelo tomu ještě hodně změn.
První (novorenesanční) hotel na místě pozdějšího Grandhotelu Šroubek stál už od roku 1872. Po přestavbě se mu říkalo U arcivévody Štěpána. Secesní podobu získal až v letech 1903–1905 a tato podoba mu zůstala dodnes. Nejlepší roky zažil ve 20. a 30. letech minulého století.
Za živa u Šroubka – po smrti v nebi!
Tehdy se majitelem budovy stal hoteliér Karel Šroubek. Narodil se v roce 1880 v chudé venkovské rodině. Byl cílevědomý. Už ve 30 si otevřel první vlastní podnik. A hned v centru dění: na rohu Václavského náměstí. V den otevření se stihl i oženit.
O 15 let později (v roce 1924) koupil i pozdější Grandhotel Šroubek. Sám vymyslel hotelové logo, vlajku, zavedl doplňkový prodej českého skla, granátů a stříbrného nádobí. Podnik měl dokonce vlastní fotbalovou jedenáctku a hosté mohli v dotazníku (v několika jazycích) hodnotit služby hotelu.
Směj se a bude se vše kolem tebe smát!
Úsměv byl pro personál téměř povinností. Učňové museli absolvovat náročné školení, jak hovořit s hosty, jak se usmívat. A protože pan Šroubek byl i znalcem etikety, stal se hlavním poradcem při pořádání recepcí na Pražském hradě.
Magnetem pro labužníky z celé Evropy byla hotelová kuchyně. Rok po otevření hotelu vydal Šroubek kuchařskou knihu Jak se vaří u Šroubka. Recepty přispěla i paní Šroubková. Ta byla vynikající v nakládání hub (hlavně ryzců a černých lanýžů). Její hříbky se podávaly jako příloha k šunce. Prolistujte si jídelní lístek.
Dlíti v Praze a nenavštíviti restaurant Šroubek znamená nebýti v Praze vůbec!
Začátkem roku 1939 byl v hotelu ubytovaný i Nicolas Winton. Po válce (v roce 1951) byl Grandhotel zabrán komunisty a stal se z něj Grandhotel Evropa. Pan Šroubek zemřel o čtyři roky později a jeho potomci emigrovali do Kanady. Luxusní hotel dál sloužil, ale chátral.
Po roce 1989 se dostal zpět do soukromých rukou. Naposledy se do hotelu návštěvníci mohli podívat v rámci Designbloku v roce 2014. Návrhy pokojů po rekonstrukci se ale nesetkaly s velkým nadšením, proto se majitelé budovy rozhodli pro změnu. Na její výsledky se stále čeká.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka