Dějiny kuchyně: Hotel Šroubek. Prolistujte historický jídelníček legendární restaurace

17. srpen 2016

Symbolem luxusu pražské prvorepublikové éry se stal Grandhotel Šroubek na Václavském náměstí v Praze. Ale než dostal toto jméno, předcházelo tomu ještě hodně změn.

První (novorenesanční) hotel na místě pozdějšího Grandhotelu Šroubek stál už od roku 1872. Po přestavbě se mu říkalo U arcivévody Štěpána. Secesní podobu získal až v letech 1903–1905 a tato podoba mu zůstala dodnes. Nejlepší roky zažil ve 20. a 30. letech minulého století.

Za živa u Šroubka – po smrti v nebi!

Tehdy se majitelem budovy stal hoteliér Karel Šroubek. Narodil se v roce 1880 v chudé venkovské rodině. Byl cílevědomý. Už ve 30 si otevřel první vlastní podnik. A hned v centru dění: na rohu Václavského náměstí. V den otevření se stihl i oženit.

O 15 let později (v roce 1924) koupil i pozdější Grandhotel Šroubek. Sám vymyslel hotelové logo, vlajku, zavedl doplňkový prodej českého skla, granátů a stříbrného nádobí. Podnik měl dokonce vlastní fotbalovou jedenáctku a hosté mohli v dotazníku (v několika jazycích) hodnotit služby hotelu.

Logo

Směj se a bude se vše kolem tebe smát!

Úsměv byl pro personál téměř povinností. Učňové museli absolvovat náročné školení, jak hovořit s hosty, jak se usmívat. A protože pan Šroubek byl i znalcem etikety, stal se hlavním poradcem při pořádání recepcí na Pražském hradě.

Magnetem pro labužníky z celé Evropy byla hotelová kuchyně. Rok po otevření hotelu vydal Šroubek kuchařskou knihu Jak se vaří u Šroubka. Recepty přispěla i paní Šroubková. Ta byla vynikající v nakládání hub (hlavně ryzců a černých lanýžů). Její hříbky se podávaly jako příloha k šunce. Prolistujte si jídelní lístek.

Dlíti v Praze a nenavštíviti restaurant Šroubek znamená nebýti v Praze vůbec!

Začátkem roku 1939 byl v hotelu ubytovaný i Nicolas Winton. Po válce (v roce 1951) byl Grandhotel zabrán komunisty a stal se z něj Grandhotel Evropa. Pan Šroubek zemřel o čtyři roky později a jeho potomci emigrovali do Kanady. Luxusní hotel dál sloužil, ale chátral.

Po roce 1989 se dostal zpět do soukromých rukou. Naposledy se do hotelu návštěvníci mohli podívat v rámci Designbloku v roce 2014. Návrhy pokojů po rekonstrukci se ale nesetkaly s velkým nadšením, proto se majitelé budovy rozhodli pro změnu. Na její výsledky se stále čeká.

autoři: Iva Bendová , Jindra Horská , Roman Vaněk
Spustit audio