Dějiny kuchyně: 2500 lahví šampaňského za 5 dnů. Takhle slaví králové! Rezá Pahlaví

24. srpen 2016

Šáh se chtěl během pětidenních oslav Perské říše skutečně blýsknout. Luxusní restaurace v Paříži na dva týdny zavřely, protože jejich kuchaři vypomáhali v Íránu. Mezi krále, šejky i prezidenty se dostal i jeden „obyčejný“ Čech.

Megalomanskou oslavu 2500letého výročí Perské říše uspořádal ve dnech 12.–16. října 1971 poslední perský monarcha Muhammed Rezá Šáh Pahlaví Árjamehr. Ten Íránu vládl od roku 1941. Měl pocit, že hostina mu přinese věhlas a uznání. Ale bylo to přesně naopak.

Náklady na slavnost se údajně pohybovaly kolem 200 milionů dolarů. Podle deníku monacké kněžny Grace se hosté shromáždili v Teheránu a společně s 37 hlavami států a se zástupci 69 zemí se v koloně obrněných aut přesunuli do Persepole. Na místě byli ohromeni.

180 kuchařů pro 600 hostů

Mezi ruinami starověkého města byly na 160 akrech stany. Stály kolem hlavní fontány ve tvaru hvězdy. Všude byly vysázeny stromy. Interiér tvořili pařížští designéři. Hlavní stan měřil 68 x 24 m. Hostina pro 600 hostů trvala 5,5 h a je zapsána v Guinessově knize rekordů.

Catering mělo na starosti 180 kuchařů. Ti byli z vyhlášeného pařížského restaurantu Maxim, z Hotelu Paris v Monte Carlu a z Hotelu Palace St. Moritz. Maxim měl téměř dva týdny zavřeno, protože se vše chystalo na tuto událost. Hudbu k oslavě zkomponoval český skladatel Zdeněk Liška.

Jak vypadalo hlavní menu?

Kuchyňské přípravy začali už v létě 1970. Vojenská letadla dopravila do Íránu 150 tun kuchyňského vybavení. Tři dny před slavnostním banketem bylo dopraveno 18 tun potravin. Dokonce i petrželka a pažitka pocházely z Francie. Pouze kaviár byl místní.

Zpracovalo se 2700 kg hovězího, vepřového a jehněčího masa a 1280 kg drůbeže a zvěřiny. Vypilo se 2500 lahví šampaňského. Jenom 50 000 zpěvných ptáků přivezených z Evropy do tří dnů pochcípalo, protože nevydrželi střídání teplot (ve dne až 40 °C, v noci 0). Jak se Roman Vaněk dostal k unikátnímu jídelnímu lístku? Poslechněte si ze záznamu.

autoři: Iva Bendová , Jindra Horská , Roman Vaněk
Spustit audio