Daniel: dokumentární portrét Daniela Hottmara

28. říjen 2014

Emotivní portrét muže, který své tělesné postižení přetavil do potřeby pomáhat jiným, se pyšní oceněním z Festivalu rozhlasové tvorby Slovenského rozhlasu 2013.

Pastor Daniel Hottmar je vozíčkář. I když je odkázaný na pomoc ostatních, sám jako dobrovolník působí v různých organizacích.

Se svou ženou a třemi dětmi žije v Sedlčanech. Úspěšně tak usiluje o integraci lidí s postižením. A zasazuje se o větší bezbariérovost města.

Nenechat se pohltit lítostí

„Nesmíme se nechat pohltit lítostí a beznadějí. Jdeme tam proto, abychom je povzbudili a potěšili,“ říká Daniel před vchodem do Domova seniorů ve Vojkově.

Jezdí tam každé pondělí. Klientům Domova vykládá různé pasáže z Bible a schází se s nimi podle jejich přání i k osobním rozhovorům.


Daniel Hottmar
Na vozíku je kvůli dětské mozkové obrně odmalička. Během dospívání našel smysl v křesťanské víře. Později se stal duchovním. Říká, že zažil zázrak, když našel partnerku a oženil se s ní. Nedávno Hottmarovi oslavili 20 let manželství. Nejtěžší ale prý je přežít pubertu vlastních dětí.

Pomoc v Domově seniorů

Z krátkého setkání ve společenské místnosti je jasné, že sem nepřijel nikoho poučovat, ani agitovat pro církev. Ale naslouchat a skutečně povzbudit.

Když se při besedě jeden ze seniorů zeptá Daniela, jak prý zvládá život na vozíků, dostane se mu pohotové odpovědi: „Pokud se na lidi usmíváte, oni vám rádi pomůžou. Ale když jste na vozíku a jste ještě vzteklý a nervózní, tak je to dvojnásobné prokletí. Poznávám spoustu hodných a ochotných lidí a rád se na ně usmívám.“

Pomoc v hospicu v Čerčanech

Každý týden jezdí pastor Hottmar také do hospice Dobrého Pastýře v Čerčanech. V minulosti spolupracoval také se střediskem Teen Challenge ve Šluknově, které pomáhá lidem trpícím různými závislostmi. Všude pracuje bez nároku na honorář.

Ocenění za autenticitu

Dokument Jana Zítky se vyznačuje lidskostí bez zbytečného sentimentu. Autor totiž zachytil i vtipné momenty, vnitřní sílu protagonisty a blízkých lidí, kteří ho obklopují. Také proto pořad získal hlavní cenu v kategorii Dokument na Festivalu rozhlasové tvorby Slovenského rozhlasu 2013.

Autorovi se v něm podle poroty podařilo představit neobyčejnou osobnost, jejíž výpověď podtrhuje zkušenost. Pořad byl porotou vyhodnocený také jako žánrově čistý. Uznání si zasloužilo i mistrovské propojení reálných zvuků s výpověďmi a celková autenticita rozhlasové práce.

Dramaturgie a režie pořadu Lenka Svobodová, mistr zvuku Jan Šrajer.

Autor pořadu děkuje za vstřícnost Domovu seniorů Vojkov a Rehabilitačnímu centru Exit. Záznam pořadu najdete v iRadiu.

autor: Jan Zítka
Spustit audio