Dagmar Langová: O ztraceném Měsíci

26. duben 2020

Příběh laskavé princezny Jitřenky, která se snaží usmířit hádavé Slunce a smutný Měsíc. Čte Apolena Veldová.

Čte: Apolena Veldová
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Zvuk: Radek Veselý
Režie: Vlado Rusko
Natočeno: 2017

Slunce má pocit, že je nejkrásnější a nejdůležitější a musí mít proto největší prostor a stálou pozornost. Aby mu nikdo nezacláněl, nechá z oblohy zmizet Měsíc. Jitřenka je z toho smutná a rozhodne se, že Měsíc najde a Slunce přesvědčí, že jsou důležití oba.

Jak Měsíc rozzlobil Slunce

Měsíc a Slunce se hádají, kdo je krásnější a který z nich by měl proto zůstávat déle na nebi. A protože Jitřenka je v tu chvíli spolu s nimi na obloze jediná, má je rozsoudit.

Jak se ztratil Měsíc

Měsíc zmizel z oblohy, nikde není. Jitřenka si to dává za vinu a jde Měsíc hledat. Vládce mraků jí radí, aby ho hledala tam, kde ho nikdo nemůže vidět. Poslechne Jitřenka vládce mraků?

Jak se Měsíc utopil

Kachny jsou přesvědčené, že se ztracený Měsíc utopil: naposledy ho viděly, jak se koupe v jezeře. Podaří se Jitřence Měsíc z vody vylovit?

Jak se nebát pána mraků

Cvrčci jsou přesvědčeni, že za ztracený Měsíc mohou mraky. Jitřenka sebere všechnu odvahu a vydává se přemluvit vládce mraků, aby sestoupil z nebe.

Jak se uklízí na obloze

Měsíc je pořád ztracený. Jitřenka se proto vypraví za vlky, kteří vyjí na měsíc. Ti prý viděli, jak Měsíc zašel za vysoké hory.

Jak se kutálí Měsíc

Slunce se Jitřence mstí za to, že ho nezvolila nekrásnějším obyvatelem oblohy. Jitřenka asi cestou uschne, jestli jí nepomůže vládce mraků...

Jak se Měsíc vrátil na nebe

Slunce se pustilo do boje nejen s Jitřenkou, ale taky s vládcem mraků. Jak se Jitřence nakonec podaří zachránit Měsíc a usmířit Slunce?

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio