Cyril Höschl: Společenský status manželství klesá. Žena muže k základní ochraně už nepotřebuje

10. únor 2015

Podle nejnovějších statistik se v Česku rozpadne téměř polovina manželství. Až dvě třetiny návrhů podávají ženy. Ty ale právě většinou za zrodem sňatku stojí. Jaké jsou důvody vysoké rozvodovosti?

„Dříve jsme za jeden z důležitých faktorů považovali věk sňatkovosti. Nízký věk svědčil o emoční nezralosti. Bylo větší riziko, že se pár rozvede i třeba z důvodu nezodpovědného rozhodnutí. Nebo zkreslené představy, co společný život znamená,“ uvažuje o problému psychiatr Cyril Höschl.

Věkem to není

Tato hypotéza dávala naději, že by s průměrným věkem novomanželů mohlo procento rozvedených klesnout. Nyní jsme ale svědky opačného fenoménu.

„Lidé čekají se závazkem po vysoké škole nebo po zkušenostech v zahraničí. Není výjimkou, že se sňatky uzavírají ve 30 nebo 40 letech. I přesto se rozvodovost nesnížila.“ Česko již dlouhodobě uvádí ve statistikách až 50% podíl neúspěšných manželství.

Co na to ženy?

Höschl se ale pozastavuje nad zásahem žen do manželství: „Jejich příležitosti se ve společnosti srovnávají. To má za příčinu spoustu pozitivních aspektů. Rozhodující funkce v povoláních nebo třeba uplatnění ve studiu.“

Čtěte také

Právě toto může být příčinnou. Žena, která se dnes daleko lépe uživí, je ale zároveň mnohem méně závislá na partnerovi. Necítí zdaleka takové riziko. Ví, že muže k základní ochraně už nepotřebuje.

Ztráta víry = ztráta manželství?

Jedním z důvodů může být postupně se vytrácející náboženství. „Bývala to výjimka – co Bůh spojil, člověk nerozdělí. Tento vliv mizí a rozvést se už není závažný čin. Zodpovědnost za životy druhých je mnohem menší.“

V současné době je navíc samotný úřední akt mnohem jednodušší. „Když se dokonce manželé dohodnou, tak je to snazší než si například založit živnost,“ dodává Höschl.

Co je důvodem již tradiční návštěvy studentů ze severských zemí v Praze? Jak může odnětí dětí matce poškodit jeho vývoj? Jak je možné, že stát přispívá víc na propagaci vědy než na granty spojené s výzkumem? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: Miroslav Dittrich , Cyril Höschl , Anna Kudláčková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.