Cyril Höschl: Násilí nejen na německých ženách je absolutní zlo!

14. leden 2016

Případy sexuálních útoků na ženy během silvestrovské noci i nadále otřásají Německem. Jak se promění tamní společnost? A začne cenzura médií?

„Jsou to útoky, které nesmírně zhorší polarizaci společnosti, protože vnějšně potvrzují obavy xenofobů a rasistů,“ říká psychiatr Cyril Höschl.

„Německo nám přitom bylo se svou vítací kulturou dáváno za příklad, jak bychom se k uprchlíkům měli chovat. A teď nejodpudivější reakce přicházejí právě odtud,“ připomíná.

Ukazuje se, že na vstřícné i xenofobní postoje je zaděláno v každé společnosti. Záleží jen na vnějších okolnostech, kdy to či ono vypluje na povrch. „Tyto útoky jsou nesmírně nebezpečné v tom, že akce vyvolává reakci, na těch samých místech později pravicoví extrémisté napadali cizince. Vede to k eskalaci kruhu zla, kterou nezastavíme politickou korektností, ale důsledným přístupem,“ upozorňuje.

Začíná to zákazy, končí stínáním hlav

Höschla rovněž zaráží reakce některých političek a aktivistek. Předsedkyně německé strany Zelených si například stěžuje na ilustrační obrázky k útokům v německých médiích, považuje je za rasistické.

Čtěte také

„Daleko víc jim vadí nuance politické nekorektnosti než to zlo samé. Už jsem slyšel jednu německou političku říkat, že si za to vlastně ty ženy mohou samy. Chovaly se prý vyzývavě a neměly tam vůbec chodit. No kde to jsme,“ čílí se.


Týdeník Focus uveřejnil fotografii nahé bělošky s černými otisky rukou na těle, deník Süddeutsche Zeitung pak obrázek černé mužské ruky v rozkroku bílé ženy.

„Když začneme cenzurovat, tak ztratíme podstatu toho, co evropská civilizace dokázala. Pomalu se tím začínáme dostávat do orwellovského světa, ve kterém měníme své postoje, abychom se někoho nedotkli. Je to cesta do pekel,“ říká.

„Začíná to zákazy ilustrací, fotografií a končí to stínáním hlav za odlišné názory. Svoboda slova je nezbytným předpokladem individuální svobody a demokratického systému,“ uzavírá Höschl.

Co si myslí o dlouho odkládané reformě psychiatrické péče? Je správné, aby více pacientů podstupovalo jen ambulantní léčbu? A kde se v Jeseníkách vzala metropolitní opera? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

Uprchlíci v Kolíně nad Rýnem veřejně odsuzují sexuální útoky
autoři: zis , Cyril Höschl , ert
Spustit audio