Cvičit se dá v každém věku. V Německu a Rakousku je to úplně běžné

22. červen 2016

S civilizační chorobou, kterou je bolest zad, vám může pomoci rehabilitace (fyzioterapie). Podle Michala Peroutky z Rehabilitační kliniky Malvazinky je ale základem pohyb v každém věku, a to i když vás nic nebolí.

Naše starší generace jakékoli cvičení zanedbává. Podle fyzioterapeuta Michala Peroutky se máte inspirovat seniory v Rakousku, Švýcarsku nebo Německu. Ti běžně cvičí i ve fitkách. A nikomu to přitom není divné. Pokud máte potíže, může vám pomoct novinka v diagnostice: Functional movement systems.

„Je to vlastně sedm testů, které vyhodnotí a oboduje vaše potíže. Není to ale náhrada fyzioterapie,“ vysvětluje Peroutka. „Vaše tělo si pamatuje třeba dlouhodobé přetěžování a to se pak jednoho dne projeví jako akutní bolest.“ Po diagnostice následuje vyšetření lékařem a pak návštěva rehabilitace.

Ale pokud půjdete na fyzioterapii jednou za rok (nebo jen s akutním problémem), bude to mít minimální efekt. Dejte si taky pozor na rady z internetu plné laických a nesprávných doporučení. „Některé on-line rady z vás totiž klidně udělají nového pacienta,“ dodává Michal Peroutka.

Ostatní záznamy poraden najdete v Dopoledni s Dvojkou.

autoři: lup , Stáňa Lekešová
Spustit audio