Co teď dělá režisér a dramatik Petr Zelenka? Píšu monodrama pro Ivana Trojana. Učím se to za pochodu

24. duben 2023

Fifty je jeho nová tragikomedie ověnčená cenami. „Myslím, že Beckham byla lepší hra. Fifty jsou historky, které se staly našim kamarádům. Ale obě mám moc rád,“ ujišťuje. Čte a poslouchá kritiky? Jak shání lístky do Dejvického divadla? Ovlivňuje nálada publika inscenaci? Jak má herec pracovat s dialogem a humorem? 

Hra Fifty popisuje život padesátníka, architekta Davida, který zápasí se životem. Padesátku už pár let žije i sám autor. „Mám to na jednu stranu dobrý, protože nemusím nic moc dokazovat. Sice pořád začínám znovu, když chci natočit film, ale v divadle se mi daří navazovat spolupráci s těmi, se kterými léta pracuji. Jsem v tomto směru spokojený,“ tvrdí režisér.

Petr Zelenka

„Už dávno jsem opustil myšlenku, že bych expandoval do zahraničí, takže se tím příliš netrápím a ani se o to nepokouším. Nejsou tady nějaké zhrzené ambice. Nejsem v křeči.“

Co teď Petr Zelenka chystá? „Píšu pro Ivana Trojana monodrama, které jsem nikdy nepsal. Zjišťuju, že je to jiný žánr, a učím se to za pochodu. Pro něj je to velký skok do neznáma a pro mě autorsky taky. Což je dobře, protože když nic neriskujete, nic nezískáte. Za rok bychom mohli mít premiéru,“ uzavírá v Blízkých setkáních dramatik a scenárista.

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související