Cirkus Paciento jede!

17. leden 2015

Hravost a humor dokázaly proniknout i za ploty českých psychiatrických léčeben. Takzvaný sociální cirkus je podle současné medicíny jedním z nejúčinnějších terapeutických postupů.Rozhlasový dokument Cirkus Paciento získal druhé místo v soutěži Vládního výboru pro zdravotně a tělesně postižené při Radě vlády o nejlepší publicistické dílo na toto téma za rok 2014.

Amatérští cirkusáci-terapeuti z občanského sdružení Ledovec vyráží každoročně jako Cirkus Paciento na speciální štaci po psychiatrických léčebnách.

Původně chtěl ale zakladatel Ledovce, sociální pracovník Martin Fojtíček, objíždět léčebny jako terapeut-zmrzlinář. A spolu s kornoutkem nabízet klientům zábavnou formou psychickou podporu.

Ukázalo se ale, že hygienici nemají příliš velký smysl pro jeho fantazie. A tak to zkusil s cirkusem.

Cirkusáctvím proti apatii

Žonglovat, kouzlit, krotit dravou zvěř, stát se na chvíli akrobatem anebo si zazpívat s cirkusovým orchestrem. To si v Cirkusu Paciento může vyzkoušet každý, kdo má chuť.

Náhodný pozorovatel tak může na vlastní oči sledovat, jak žonglování s míčky, vrtění talířem na tyčce nebo kouzlení s kartami vyloudí úsměv a zaujetí na tvářích do té chvíle apatických.

Že hravost způsobuje radost, není nic nového. Tady se ale navíc prolamují jindy neprostupné bariéry mezi lékaři, personálem a klienty.

Klauniáda pro dospělé

Metody práce přejal Cirkus Paciento od Zdravotních klaunů. Ti se v českých nemocnicích obdobným způsobem věnují výhradně dětem.

Čtěte také

Členové o. s. Ledovec byli ale přesvědčení, že by cirkusové hrátky bavily i dospělé. Proto v roce 2009 vyrazili na první pouť s Cirkusem Paciento do psychiatrické léčebny v Petrohradu.

Získali finanční podporu v nadaci ČEZ a od té doby každoročně objedou pět psychiatrických zařízení v ČR.

Je to cirkus: všichni dělají všechno

Několik dní na každém místě obcházejí jednotlivá psychiatrická oddělení a dávají dohromady všechny, kdo si chtějí cirkusové umění vyzkoušet. Secvičují s klienty jednotlivá varietní čísla. Projekt vrcholí závěrečným společným představením.

Pro duševně nemocné se stává Cirkus Paciento nejen příležitostí, jak se vymanit z všednodenní rutiny. Tříbí si v něm motorické i tělesné soustředění.

A tvůrčí činnost nabízí šanci, jak se představit svému okolí také v jiné roli, než která je dána léčebným procesem. Na cirkusové scéně jsou si všichni rovni.

Poslouchejte v sobotu 17. ledna od 18:30 na Dvojce, anebo pak až do 21. února 2015 ze záznamu v iRadiu.

Spustit audio