Čím větší blbost, tím líp si ji zapamatujete, tvrdí zakladatel Školy paměti

9. srpen 2017

Paměť je jako sval, musí se trénovat. To říká zakladatel a lektor Školy paměti Jakub Pok. Tvrdí, že všichni máme fenomenální paměť, ale neumíme ji používat.

Filmy nebo knihy, zkrátka příběhy, si lidé pamatují docela dobře. Horší je to s čísly. A tak je dobré si čísla spojit s nějakými obrazy a ty pak složit do nějakého příběhu. „Je to otázka cviku. Paměť má obrázky ráda.“

Obrazy hrají prim

Podle Jakuba Poka můžou paměťové techniky pomoct i chronickým začátečníkům, kteří se ne a ne naučit nějaký světový jazyk. „Anglicky se řekne dlaň ‚palm‘. Představte si, že vám z dlaně roste palma. Čím větší blbost, tím líp si to zapamatujete."

„Slovo je třeba vidět. To zvyšuje pravděpodobnost, že si ho zapamatujete.“ Motivace a chuť se něco naučit je taky důležitá. „Nesmíte si říkat: Zase se musím učit tu pitomou angličtinu!“

Učte se aktivně

Abyste nejen uměli slovíčka, ale uměli i komunikovat, je důležitá aktivní znalost. „Necvičte se tak, že budete překládat z cizího jazyka do češtiny, ale naopak. Kdo nemá slovíčko aktivně v paměti, neumí ho ani používat,“ tvrdí lektor.

Třeba učení se cizímu jazyku považuje Jakub Pok za dobrou a smysluplnou metodu trénování paměti. „Paměť je jako sval a člověk by ji měl pořád trénovat. Když nebudete chodit, budete za chvíli taky jenom ležet,“ směje se.

autoři: eh , Stáňa Lekešová
Spustit audio