Chladnokrevně. Motiv liberecké vraždy překvapil i zkušené kriminalisty

Vražda ze žárlivosti, vražda loupežná, vražda ze msty... Důvody, proč jeden člověk zbaví druhého života, jsou různé. Ale motiv liberecké vraždy je těžko pochopitelný. Kdo mohl vraždit z pouhého rozmaru?

Odborná spolupráce: kpt. Jan Třešňák
Účinkují: Lukáš Ruml, Miloš Mazal, Libor Hruška, Václav Rašilov, Filip Kaňkovský, Zuzana Hykyšová, Dušan Sitek, Jana Stryková
Připravila: Bronislava Janečková
Zvukový mistr: Tomáš Gsöllhofer
Zvukové efekty: Petr Šplíchal
Režie: Jaroslav Kodeš
Premiéra: 25. 11. 2020
Autorka projektu: Bronislava Janečková

Byl duben roku 2006. V jednom z bytů na libereckém sídlišti bylo nalezeno tělo vysoce postaveného manažera telekomunikační firmy.

Kdo mohl chtít smrt nekonfliktního úspěšného muže, bylo zprvu záhadou. Díky informaci, že dotyčný byl homosexuál, však byli kriminalisté vrahovi brzy na stopě.

Hra o čas

Získat od telefonního operátora informace o uskutečněných hovorech oběti však v minulém desetiletí trvalo příliš dlouho. Obvykle 14 dní. Stejně tak zkoumání zajištěných stop v bytě nebylo otázkou hodin či několika málo dní. A ani pak nebylo jisté, že dojde ke shodě ve srovnávací databázi.

Liberečtí vyšetřovatelé se tedy zaměřili na výslechy lidí, kteří zavražděného znali – kolegů, rodinných příslušníků, přátel, ale i bývalých partnerů. I přes citlivost případu poskytli kriminalistům cenné informace, které vedly k zadržení pachatele už tři dny po spáchání vraždy. To, co 19letý vrah k samotnému skutku vypověděl, bylo ale překvapením i pro otrlé.

autoři: Bronislava Janečková , opa
Spustit audio

Související