Cestovatel Tomáš Vejmola přijel domů bos. Boty vyměnil za dárek pro maminku

13. únor 2023

Po světě cestuje tuk-tukem a je to prý fajn. „Občas se pokazí, občas ho musíte tlačit a občas něco hoří. A když ho lidé vidí, tak se usmívají a mně se líbí dělat lidem radost,“ vysvětluje dobrodruh. Co všechno zažil v Thajsku? Potřeboval si cestováním něco dokázat? Jak mu změnila rodina náhled na cestování? Co obsahoval seznam, který mu dala žena před odjezdem do Afriky? Co nového chystá?  

Kouzlo tuk-tuku je prý i v tom, že objevujete všechno pomalu a můžete brát stopaře. „Na světě fungují tuk-tuky jako taxík a lidé na mě mávají. Takhle jsem vezl třeba dvě kozy a v Indii 15 dětí do školy. Jeli jsme rychle, protože mi nefungovaly brzdy,“ vzpomíná s úsměvem.

Kolik věcí si bere do vozítka na své cesty světem? „Moc toho nepotřebujete. Jedny boty, jedny kalhoty… A nepotřebujete ani ty boty,“ ujišťuje cestovatel.

„V Nepálu jsem měl v kapse dva dolary a chtěl jsem dovézt mamince suvenýr. Líbily se mi tam ručně vyrobené housle, ale prodavač mi je nechtěl za prodat za tak málo. Tak jsem je vyměnil za boty. Z Nepálu jsem letěl do Indie, odtamtud do Dubaje, Prahy a vlakem k nám do Hranic. Přijel jsem v březnu domů bos. A ty housle dodnes zdobí rodičům obývací pokoj,“ vypráví Tomáš Vejmola.   

autoři: Tereza Kostková , eh
Spustit audio

Související