Cesta do neznáma

26. srpen 2012

Dokument Lubomíra Smatany Cesta do neznáma natočený v Mongolsku nás přenese o šest tisíc kilometrů směrem na východ do země, kde teplotní výkyvy během roku dosahují pravidelně 60 stupňů celsia. Tato nehostinná oblast mezi Altajem a pouští Gobi je dodnes jediným státem na planetě, kde většina obyvatel žije kočovným životem a jejich nejlepším přítelem je kůň – potomek divokého Koně Převalského.

Tento druh objevil na území Mongolska v 70. letech 19. století ruský cestovatel a zeměpisec Nikolaj Przewalski. Kůň se stal vědeckou atrakcí a také lovnou zvěří a 100 let od objevení ho lidé zcela vyhubili. Četné exempláře však zůstaly v zoologických zahradách a mnohé z nich odchovala i pražská ZOO. Tam také vznikl na konci minulého století nápad, vrátit koně do volné přírody.

První Převaláky odvezli do Mongolska holandské a německé expedice a teprve vloni si troufla na svůj vlastní transport i pražská ZOO. Letní transport byl ale výjimečný i proto, že do pouště Gobi ještě nedokázal nikdo dovézt tolik živých zvířat najednou.

Dramaturgie Lenka Svobodová, režie Yvona Žertová, mistr zvuku Roman Špála.
Repríza z 19. 2. 2012

autor: lsm
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.