Ceny Legenda Nočního proudu získali Leona Machálková, Michal Hrůza,Turbo a další. Pusťte si záznam Galavečera

4. listopad 2021

Pusťte si záznam večera z 13. ročníku udílení hudebních cen Legenda Nočního proudu. Hudební ceny nejstarší rozhlasové diskotéky v domácím rozhlasovém éteru nazvané Legenda Nočního proudu se udílejí v sedmi kategoriích. 

Ceny 13. ročníku získali: Leona Machálková (Zpěvačka), Michal Hrůza (Zpěvák), Turbo (Skupina), Like-It (Objev roku), Pavel Sedláček (Zvláštní cena za celoživotní přínos rokenrolu). Pusťte si oba díly slavnostního večera. 

Trojí ocenění pro projekty s Karlem Gottem

Událostí roku se staly hned tři události spjaté s nejčastěji oceňovaným interpretem těchto cen Karlem Gottem. Celovečerní dokumentární film Karel, knižní autobiografie Karla Gotta Má cesta za štěstím, 2CD soundtrack k filmu Karel.

Trofeje v podobě klasického vinylového singlu převzaly režisérka filmu Olga Malířová Špátová, vydavatelka knihy a producentka filmu Ivana Gottová a ředitelka vydavatelské firmy Supraphon Iva Milerová.

Ocenění In memoriam 

Legenda Nočního proudu v kategorii In memoriam připomenula citelné ztráty pro naši hudební scénu, nedávné odchody do ráje zesnulých Dušana Vančury, Davida Stypky a Františka Nedvěda.

Čtěte také

S výjimkou Pavla Sedláčka, který onemocněl covidem, vystoupili všichni ocenění, v rámci cen In memoriam odkaz dlouholetého člena Spirituál kvintetu, zpěváka, kontrabasisty a textaře připomenul Antikvartet Dušana Vančury a dvě písně ze zpěvníku svého zesnulého tatínka, někdejšího člena Brontosaurů, Spirituál kvintetu, tandemu s bratrem Janem a posléze úspěšného sólisty, zazpíval za vlastního kytarového doprovodu Vojta Nedvěd.

U mikrofonu se vystřídali všichni moderátoři

Třináctý ročník se loni z důvodů vládních opatření v souvislosti s epidemii covidu-19 nekonal, uskutečnil se až nyní 2. listopadu 2021 od 19 hodin v přímém dvouhodinovém přenosu Dvojky.

Moderátor Martin Hrdinka

Večerem provázel Martin Hrdinka, ceny v jednotlivých kategoriích vyhlašovali jeho kolegové z Nočního proudu, který Dvojka vysílá živě noc co noc mezi 23.30 dne jednoho a druhou hodinou dne následujícího.

Postupně se na pódiu s nominačními proslovy a vyhlašováním laureátů vystřídali Jindra Eliáš, Miloš Skalka, Ilja Kučera ml., Jitka Benešová a Zdeněk Vrba.

Poprvé se ceny udílely v roce 2008

Poprvé se ceny udílely na podzim roku 2008, kdy ceremoniál hostil někdejší populární pražský bar Solidní nejistota. Ceny historicky prvního ročníku získali: Karel Gott (Kategorie Zpěvák), Jitka Zelenková (Zpěvačka), Olympic (Skupina), Tomáš Klus (Objev roku), vydavatel a producent František Rychtařík (In memoriam), Karlínské filmové léto (Zvláštní cena) a koncert k 70. narozeninám textaře a básníka Pavla Vrby v pražském Divadle Hybernia (Událost roku).

Během slavnostního večera živě vystoupili Karel Gott, Jitka Zelenková, Tomáš Klus, Lešek Semelka.

Vzpomínka na druhý ročník

Druhý ročník se odehrál v Kongresovém sále hotelu Ambassador na Václavském náměstí a od třetího ročníku hostí slavnostní večer Společenský sál pražského Paláce Žofín. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.