Carnegie Hall. Hudební perla zrozená z moře

Velké věci jsou někdy dílem náhodných setkání. Takový je i příběh newyorské Carnegie Hall, jedné z nejslavnějších koncertních síní světa. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas. Napsal Tomáš Kaucký.

První koncert se v ní konal 5. května 1891, tedy přesně před 130 lety. Jejím zakladatelem byl Andrew Carnegie, jehož životní příběh je dokonalou ukázkou amerického snu. Z chudého skotského přistěhovalce se stal jeden z nejbohatších mužů Ameriky. Průmyslový magnát proslul také jako mecenáš vědy a umění.

Pro stavbu nejlepší koncertní síně své doby se rozhodl na svatební cestě, ale prvotní nápad nepocházel z jeho hlavy. Na palubě zaoceánského parníku se náhodou setkal se známým své ženy, který si posteskl, že v New Yorku zoufale chybí důstojné místo pro pořádání koncertů.

Interiér legendární koncertní síně Carnegie Hall

Potlesk si v Carnegie Hall vychutnali i čeští umělci

Hned po návratu z líbánek se Carnegie dal do práce. Najal architekta s dokonalým hudebním sluchem a po čtyřech letech vznikla stavba, která sice někomu připomínala spíše pevnost, ale díky tomu byla její akustika zcela nedostižná.

Není divu, že prostor lákal ty největší hudební hvězdy, mezi nimiž nechyběly ani ty české. Antonín Dvořák tam světu představil svou neslavnější symfonii, Novosvětskou. Potlesk si vychutnal houslista Jan Kubelík, klavírista Rudolf Firkušný nebo zpěvačka Jarmila Novotná. Přesto Carnegie Hall v roce 1960 hrozil zánik a záchrana přišla na poslední chvíli.

Další Příběhy z kalendáře patří věži, která navžrdy změnila panorama Paříže.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související