Bylinková babička. Pohádky o neobyčejné babičce, která bylinkami vyléčí každou bolístku, nemoc i trápení

26. březen 2023

Sedm vnoučat tráví společné prázdniny u babičky. A žádné z nich netuší, že jejich babička je kouzelná… Původní pohádkový seriál Lucie Hlavinkové čte Marek Němec.

Čte: Marek Němec
Dramaturgie: Lenka Veverková
Režie: Izabela Schenková
Natočeno: 2022

Babička Matěje, Jáchyma, Šimona, Terezky, Viktorky, Kamilky a Elišky zná všechny léčivé bylinky rostoucí na louce, na mezi i v lese. A svým vnoučatům ukáže, že bylinky nejsou jen suché kytky, ale dokážou velké zázraky.

Terezka a třezalka tečkovaná

Děti ve škole se Terezce smějí, protože má pihy a nazrzlé vlasy. Terezka je z toho velmi smutná, ale naštěstí její babička zná všemožné bylinky. Pro svou vnučku vybere třezalku tečkovanou. K čemu se používá čaj z této byliny? Ochutnali jste ho někdy?

Matěj a lípa srdčitá

Matěj má často strach: z píchnutí vosy, z požahání od kopřivy, nechce jíst rybíz, aby omylem nespolkl berušku, nechce skákat, aby si něco nezlomil. Jakou bylinku babička doporučí svému ustrašenému vnukovi, který navíc promoknul a nastydnul? Jaké čaje pijete, když jste nachlazení?

Jáchym a hluchavka bílá

Jáchym byl jako z divokých vajec a navíc vůbec neposlouchal. Děti mu z legrace začali říkat hluchoune nebo hluchavko, ale babička brzy přišla na to, že Jáchym nezlobí schválně! Jaký problém jejího vnuka trápí? A jak vypadají skřítci, které se starají o hluchavky bílé?

Viktorka a chrpa modrá

O prázdninách se všechny děti se na půdě u babičky probouzely krásně vyspané, jenom Viktorka zívala s pusou dokořán, protírala si oči a vůbec nemohla zvednout hlavu z polštáře. Byla hrozně unavená! A hlavně ji bolely a pálily oči! Naštěstí má její babička po ruce spoustu bylinek! Která bude pro Viktorku ta nejlepší?

Kamilka a heřmánek pravý

Trdlo, nešika, nemotora a motovidlo - tak říkaly děti Kamilce, které se kvůli nemotornosti každou chvíli něco přihodilo. Byla samý škrábanec a odřenina. Chodila olepená náplastmi a obvázaná obvazy jako mumie. Jak jí babička pomůže získat sebedůvěru? Pomůže nějaká bylinka, nebo spíš společná práce a trpělivost?

Šimon a dobromysl obecná

Šimon miluje nezdravé věci a sladkosti, a z toho ho občas bolí zuby. Jeho babička mu ale naštěstí ukáže dobromysl obecnou. Ta se používá například na pizzu jako koření, ale je to i bylinka, ze které se dělá ústní voda, na vyplachování zubů. Kdy začne Šimon jíst zdravěji? Přejde ho bolest zubů?

Eliška a bez černý

Černý bez je hezký příklad byliny, ze které se dá použít úplně všechno. Z jeho bílých květů se dělá výborná limonáda nebo čaj na rýmu i kašel.  Z plodů se vyrábí sirup, marmeláda, pudink nebo bezinkový likér. Jeho kořen zase odežene krtky ze záhonů a mladé lístky se dávají na popáleniny. Jak pomůže bez černý Elišce, která si skoro ničeho neváží?  

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.