Buffalo Bill. Život dobrodruha vyměnil za kočování s divadlem

Buffalo Bill se narodil 26. února 1846 v Iowě jako William Frederick Cody. Jeho otec Isaac byl velkým kritikem otroctví. Tento nepopulární postoj mu přinesl pronásledování okolí a nakonec také násilnou smrt. Traduje se, že ještě než byl Isaac Cody zabit, zachránil mu jeho syn život. Ve svých jedenácti letech se dozvěděl o chystaném útoku na svého otce, nelenil, nasedl na koně a absolvoval padesát kilometrů v sedle, aby tatínka varoval.

Když bylo Williamovi 14 let, propadl zlaté horečce a stejně jako mnoho dalších dobrodruhů se vydal hledat zlato do Kalifornie. Zlatokopem se však nikdy nestal. Cestou totiž potkal agenta poštovní služby Pony Express a nechal se zaměstnat jako poštovní doručovatel. Na koni převážel zásilky z východu Spojených států na západ přes indiánská území. Po vypuknutí Americké občanské války sloužil v armádě severoamerických států Unie jako vojenský průzkumník.

Při zásobování zabil přes 4 tisíce bizonů

V roce 1867 se nechal najmout jako lovec a zásobovatel pro Kansas Pacific Railway a za 500 dolarů měsíčně dodával bizoní maso pro dělníky pracující na stavbě železnice. Během 18 měsíců zabil 4280 bizonů. A právě díky tomu získal svou přezdívku Buffalo Bill. Zároveň se neprávem stal jedním ze symbolů vybíjení těchto impozantních sudokopytníků. Vždy totiž lovil jen tolik zvířat, kolik bylo potřeba k nakrmení železničních dělníků.

Po úspěchu dobrodružného románu o jeho životě, který se proměnil i na divadelní hru, uváděl se svou společností představení nazvané Buffalo Bill’s Wild West Show. Kovbojové vedení Bufallo Billem s typickou bradkou a stetsonem na hlavě předváděli v aréně své dovednosti i rekonstrukce bojů s indiány. S touto show herci projeli celé Spojené státy a v podstatě utvářeli představy Američanů o životě na Divokém západě.

Pokud vás zajímá, jak probíhalo turné Buffala Billa po tehdejším Rakousku-Uhersku, během něhož vystoupil třeba v Brně, a jak dopadl legendární hrdina takzvaných bufalobilek, poslechněte si Příběhy z kalendáře.

Další Příběhy z kalendáře poslouchejte online na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas

Spustit audio

Související