Břetislav Tureček: Problém Islámského státu se přeceňuje

24. únor 2015

Egyptský prezident Abd al-Fattáh as-Sísí přišel s myšlenkou jednotné panarabské armády. Bojovat by měla proti radikálnímu ismlamismu. Podle Turečka je to nápad dobrý, pěkný. Ale nerealizovatelný.

„Myslím si, že myšlenka společné armády je dobrá, a to nejen v případě boje proti Islámskému státu. Horší by to ale bylo s realizací,“ říká bývalý blízkovýchodní zpravodaj Břetislav Tureček.

Problém vidí částečně v časové náročnosti vybudování takové jednotky. Hlavně se ale podle něj „problém Islámského státu přeceňuje. Je jen otázkou času, kdy se tato věc rozmělní. Vždyť před rokem jsme Islámský stát vůbec neznali.“

Skutečné nebezpečí: rozvrácené státy

Současné nebezpečí je prý spíš v radiálním islamismu a radiálních džihádistech z rozvrácených států, jako je Jemen, Irák, Sýrie. Pak už je úplně jedno, jakou vlajku v ruce dřímají.

Čtěte také

„Dnes je naším symbolem boje Islámský stát, který nás děsí svými šílenými činy, děsnými vraždami. Což ale dělají právě proto, abychom se jich báli. Ale kvůli nim dělat armádu je pozdě,“ domnívá se Břetislav Tureček.

Nejednotnost arabského světa

Ohrožené státy dnes sjednocují útoky Islámského státu proti jejich občanům. Na druhou stranu dobře víme, že jeden arabský stát podporuje jednu skupinu povstalců a druhý úplně jinou.

Arabský svět se prý sice navenek snaží vystupovat jednotně, ale ve skutečnosti je tam velká rivalita mezi jednotlivými vůdci a značná napětí mezi státy. „V minulosti to bylo hodně zřetelné. Egypt se snažil hrát první housle, ale zároveň taky Sýrie, Libye, Saúdská Arábie.“

Jeden nepřítel? Jen iluze

„Třeba v Sýrii je množství džíhádistických povstalců. Jedny podporuje Katar, další Saúdská Arábie. Kdyby tyto státy vybudovaly jednotnou armádu, tak by časem třeba zjistily, že se neshodnou na nepříteli,“ dodává.

Podobný pokus, že by třeba pod hlavičkou Ligy arabských států vznikla jednotná a společná armáda, se zatím nikdy nezdařil. A zájem byl. „Dnes to prakticky funguje, ale pod vedením Američanů. Na bombardování se podílí řada arabských států.“

Islámský stát

Jak se dívá na zveřejňování informací světových špionážních agentur v arabské televizi? A jak komentoval kauzu hvězdy amerického televizního zpravodajství Briana Williamse? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Břetislav Tureček , kko
Spustit audio