Bojíme se nakupovat? Podle Richarda Hindlse brzdí obavy ekonomický růst

1. říjen 2013

Dnes jsme přivítali rektora Vysoké školy ekonomické v Praze Richarda Hindlse. Věnovali jsme se především aktuální ekonomické situaci v USA a dopadům finanční krize.

Z každoročního rituálu kolem schvalování rozpočtu se v USA stalo drama. Republikáni a demokraté se totiž nemohou dohodnout na jeho konečné podobě a důsledkem je nedostatek peněz na financování státní správy. K situaci dochází přesto, že se Amerika pravděpodobně konečně nachází na počátku překonání ekonomické krize.

Strach z nakupování

Za vším prý údajně stojí reforma zdravotnictví, kterou se podařilo prosadit úřadu prezidenta Baracka Obamy: „Já se ovšem snažím vidět okolnosti v trochu širších souvislostech. Spojené státy mají zlepšený výkon ekonomiky, zároveň je ale postihuje určitý problém z nízkou inflací. To poukazuje na to, že výdaje domácností nejsou tak vysoké, jak by výkon ekonomiky potřeboval. Lidé se bojí utrácet, a to vede k nízkému růstu cen.“ Podle slov Richarda Hindlse je růst ekonomiky podmíněn zejména odpovídající poptávkou a právě obava z nakupování může být brzdou ekonomického růstu.

Krize

Před pár dny uplynulo 5 let od krachu americké investiční banky Lehman Brothers, což odstartovalo nejhorší ekonomickou krizi za posledních 60 let. Co způsobilo tuto situaci a z čeho bychom se měli ponaučit? „Celá tato situace nevznikla náhodně, rodila se už minimálně 10 let před tím. Jako vteřiny před katastrofou. Spojené státy americké byly totiž kolem roku 2000 typické rychlým růstem akcií a právě tato recese vedla ke snížení úrokové sazby a následnému snížení cen půjček, což logicky předznamenalo sílící trend zadlužování.“ Následná hypotéční past prý vytvářela fiktivní vztahy mezi dlužníky a věřiteli na což stát bohužel nedovedl včas reagovat. V každém případě se dá celá situace hodnotit i pozitivně, jako jistý očistný mechanismus.

Prof. Richard Hindls
Vystudoval statistiku na VŠE, jako pedagog na VŠE začal působit v roce 1974. Od roku 1992 je vedoucím katedry statistiky a pravděpodobnosti VŠE. Za zmínku stojí i to, že je také výborným klavíristou s početnou interpretační diskografií (LP, MG, CD), která pochází z jeho mladších let, a až do současné doby je rovněž aktivním sportovcem.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.
Moderuje Zita Senková.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Richard Hindls
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.